Тернопільські дорожники заручилися висновком приватних аудиторів про законність договорів на кожні 40 метрів дороги

10 Серпня 2018

Служба автомобільних доріг у Тернопільській області стверджує, що поділ доріг по 40 метрів і укладення прямих договорів на їх ремонт не є уникненням проведення конкурсних процедур та є законним, оскільки на їх замовлення приватна аудиторська фірма ТОВ «Тер Аудит» видала експертний висновок про це.

У відповідь на звернення «Центру протидії корупції» САД у Тернопільській області повідомила, що має експертний висновок, згідно з яким укладення прямих договорів на об’єкти ремонту (ділянки доріг протяжністю 40 метрів) вартістю до 200 тис. грн не рахуватиметься поділом предмету закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедур закупівель.

Нагадаємо, у травні-червні цього року Служба автомобільних доріг у Тернопільській області підписала 177 договорів на ремонт доріг вартістю 26,8 млн грн з компанією «БМБуд». Сума кожного з цих договорів не перевищувала 200 тис. грн, тобто дозволяла не проводити відкриті торги. Як виявилось, мова йде не про 177 доріг, а лише сім. А така кількість угод зумовлена тим, що дороги поділили на відтинки до 40 (!) метрів і на ремонт кожного уклали окремий договір. Такі договори також укладали з «Авакс-Проф» та місцевим облавтодором, однак загалом на значно менші суми.

Крім того, як виявилось, «БМБуд», з якою підписали 177 договорів, пов’язана з керівником Служби автомобільних доріг у Тернопільській області Богданом Юликом (детальніше про це читайте у матеріалі «Спортсмени з великої дороги»).

У Службі автомобільних доріг у Тернопільській області «Наші гроші. Львів» повідомили, що вони не є балансоутримувачами доріг місцевого значення, а лише замовниками. І це «подрібнення» визначало управління капітального будівництва Тернопільської облдержадміністрації, а вони просто укладали договори.

Пізніше заступник начальника управління капітального будівництва Тернопільської облдержадміністрації Віктор Соколовський заявив, що поділ доріг по 40 метрів було здійснено для того, аби вчасно відремонтувати шляхи до кількох подій, зокрема, всеукраїнської прощі до Зарваниці.

Згідно із ЗУ «Про публічні закупівлі», ділити один предмет закупівлі заборонено. «Забороняється придбання товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур, визначених цим Законом, та укладання договорів, які передбачають оплату замовником товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур, визначених цим Законом. Замовник не має права ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури відкритих торгів або застосування цього Закону», – написано в ст. 2 Закону.

ТОВ «Тер-Аудит» зареєстровано у Тернополі 23 роки тому. Основним власником є Михайло Лучко (99,9%). Ще 0,1% володіє Людмила Алексеєнко. У 2017-2018 роках компанія отримувала дрібні бюджетні замовлення на інформаційне обслуговування, податкове консультування та аудиторські послуги (понад 215 тис. грн).