Бовшівська сільська рада підписує угоди на стадіоні і готова «викинути» учасників у випадку поганих відгуків в інтернеті

09 Серпня 2018

Сільська рада села Бовшів (Галицький район, Івано-Франківська область) уклала угоду на будівництво трибун для місцевого стадіону з ПАТ «СТМ» за 1,4 млн грн. Про це повідомляється на сайті електронних закупівель Prozorro.

Єдиним конкурентом переможця на торгах виступило приватне підприємство «Ліс-Буд», також зареєстроване в Галицькому районі Івано-Франківської області. Його пропозиція була дорожчою лише на 31 грн.

Згідно з угодою, трибуни на місцевому стадіони будуть мати 200 сидячих місць. Всі  роботи планують завершити до кінця 2018 року.

Замовник робіт, Бовшівська сільрада в тендерній документації виставила низку цікавих вимог, що суперечать законодавству. Зокрема, замовник пише, що має право відхилити пропозицію учасника, якщо: «у відкритих реєстрах або інших електронних чи інших джерелах міститься інформація про неякісне виконання роботи чи надання послуги або у випадку, якщо таку інформацію письмово надасть будь-яка інша третя сторона».

Крім того представники сільради для підписання договору вимагають «фізичну присутність керівника компанії-переможця на території, де будуть проводитися роботи».  Тобто на стадіоні села.

На думку експерта «Центру громадського моніторингу та досліджень» Мирослава Сімки, такі вимоги можуть свідчати як про незнання замовником тендерного законодавства, так і про спробу дискримінації учасника.

«Виглядає так, наче замовник хотів «протягнути» свого учасника, з яким були попередні домовленості. Адже Закон України «Про публічні закупівлі» не передбачає відмову на підставі «інформацію від третіх осіб», – говорить Сімка.

Експерти ЦГМД надіслали звернення в управління Західного офісу ДАСУ в Франківській області з вимогою перевірити виявлені порушення.

Власницею понад 80% акцій ПАТ «СТМ» є Оксана Мухіна, депутатка Дем’янівської сільської ради. Села, що розташоване за 13 км від села Бовшів. З початку 2017 року фірма уклала з Бовшівською сільрадою 16 угод (включаючи поточну закупівлю) на суму 5,8 млн грн.

При цьому товариство майже не бере участі у відкритих торгах, отримуючи здебільшого прямі замовлення від сільських рад навколишніх сіл. Окрім Бовшіва, компанія активно працює з Демешківською, Залуквянською, Крилосівською та іншими сільрадами Галицького району Івано-Франківської області.

Центр громадського моніторингу та досліджень