Чоловік та дружина «розпиляли» 6 млн грн на ремонт лікарні в Заліщицькому районі

08 Серпня 2018

Управління капітального будівництва Тернопільської облдержадміністрації 6 серпня підписало договір з ТОВ «Євробуд-груп» на капітальний ремонт водолікувального відділення Товстенської лікарні в смт. Товсте (Заліщицький район) за 5,9 млн грн. Про це стало відомо з сайту електронних закупівель Prozorro.

За ці кошти фірма відремонтує підлогу, стіни та стелі, встановить металопластикові вікна і двері та встановить меблі. Також компанія змонтує системи електропостачання, водопостачання та каналізацію, систему фільтрації та підігріву басейну, систему опалення та вентиляції. При цьому фірма отримає 53 тис. грн прибутку, а на заробітну плату піде 524 тис. грн.

У тендері фірма-переможець «Євробуд-груп» змагалася з ТОВ «Виробничо-будівельна фірма «Гефест». Початкові пропозиції учасників становили понад 5,94 млн грн. Однак під час торгів «Євробуд-груп» знизила свою ціну на 59 тис. грн, конкурент ж своєї пропозиції не змінював.

ТОВ «Євробуд-груп» зареєстроване 2017 року в Тернополі. Власником та водночас керівником компанії є мешканець Тернополя Юрій Ваврух. Фірма-конкурент на торгах, яка зареєстрована 2013 року, належить Наталії Ваврух – дружині Юрія Вавруха. Також обидві компанії розташовані в одному офісі – Тернопіль, вул. 15 квітня, 6, кімната 47.

Редакція «Наші гроші. Львів» не змогла перевірити всі документи конкурентів, адже фірма «Гефест» подала на торги лише п’ять довідок. Компанії вперше зустрічаються на торгах.

Згідно з ЗУ «Про публічні закупівлі», дружина та чоловік є пов’язаними особами. Відповідно тендерний комітет замовника повинен відхиляти пропозицію учасника, який є пов’язаною особою з іншим учасником, однак цього не було зроблено.

Компанії також фігурують в кримінальному провадженні за ч.З ст.191 КК України (зловживання службовим становищем групою осіб для привласнення та розтрати майна). Правоохоронці вважають, що минулого року фірма «ЮЕЛ 2017» та компанії «Євробуд-груп», «Гефест» і «СТП Сервіс» перебували у змові, щоб привласнити бюджетні кошти в Тернопільській області.

Ще минулого року «ЮЕЛ 2017» належала Наталії Ваврух і отримала замовлення на Тернопільщині на 200 тис. грн, як вважають слідчі, обманувши замовників наявністю матеріально-технічної бази та кваліфікованих працівників. Тепер «ЮЕЛ 2017» розташована в Запоріжжі та належить Надії Сулій.

«Євробуд-Груп» також отримала декілька замовлень в Тернопільській області на загальну суму 2,1 млн грн, а фірма «Гефест» − підрядів на 4,4 млн грн (3 млн цих коштів компанія отримала за реконструкцію покриття «Тернопільського міського стадіону»).

Наразі правоохоронці перевіряють документи цих трьох компаній, пов’язані із закупівлями в Тернопільській області.

Протягом 2017-2018 років «Євробуд-груп» отримала 6 замовлень на 10,7 млн грн (враховуючи поточну угоду). Зокрема, минулого року «Євробуд-груп» підписала договір з теперішнім замовником на реконструкцію школи за 2,7 млн грн. Фірма «Гефест» також протягом 2017-2018 років отримала 6 підрядів на 5,3 млн грн.