Львівська комунальна лікарня свідомо уклала нікчемну угоду з компанією «БАДМ-Б» на закупівлю препарату для онкохворих

06 Серпня 2018

Львівська комунальна 5-та міська клінічна лікарня, що на вулиці Чупринки, 45, 2 серпня поточного року уклала угоду на закупівлю препарату бортезоміб на загальну суму 247,5 тис. грн з ТОВ «БАДМ-Б». При цьому вартість однієї одиниці препарату більш ніж удвічі нижче ціни на ринку та ціни, рекомендованої МОЗ.

Лікарня закупила 100 флаконів препарату бортезоміб (Бортезовіста), що являє собою порошок для приготування розчину для ін’єкцій (3.5 мг в одному флаконі). Це є протипухлинний препарат, що використовується для лікування онкозахворювань. Вартість одного флакона, згідно з підписаною лікарнею угодою, становить 2,48 тис. грн.

Натомість на ринку ціна препарату починається з 6,5 тис. грн за флакон. А згідно з «Реєстром оптово-відпускних цін на лікарські засоби» від Міністерства охорони здоров’я вартість бортезоміду становить від 5 до 7,5 тис. грн.

Очікувана вартість закупівлі, яку визначила лікарня до початку торгів, становила 500 тис. грн, тобто приблизно 5 тис. грн за одиницю препарату.

В угоді не зазначено препарат якого виробника компанія «БАДМ-Б» має намір постачати комунальній лікарні. Тому ми наведемо ціни від МОЗ на три позиції, що відповідають вимогам закупівлі. Препарат з діючою речовиною бортезоміб по 3,5 мг у флаконах № 1 присутній на українському ринку від трьох виробників:

– Бортезовіста (Онкомед Мануфектурінг а.с., Чеська Республіка) – 6160,0 грн

– Бортезоміб (ТОВ «Фармідея», Латвія) –  5011,2 грн

– Бортезоміб-віста (Сіндан Фарма С.Р.Л, Румунія) – 7500,0 грн

В аптеках Львова ціни нижчої, ніж 6500 грн також немає.

Ми поцікавились у провізора Комунальної 5-та міської клінічної лікарні Світлани Фещур, чи справді компанія «БАДМ-Б» зможе постачати ліки за такими цінами. Вона нагадала, що вони очікували вищу вартість, адже орієнтуються на ціни МОЗ, але чи реально компанія зможе забезпечити лікарню препаратом стане відомо не раніше, ніж за кілька тижнів, коли сформують замовлення.

Львівська лікарня єдина в Україні, яка купила цей протипухлинний препарат за такою низькою ціною. Наприклад, Черкаський обласний онкологічний диспансер у березні 2018 року купив його за 7,4 тис. грн, а Миколаївська обласна клінічна лікарня у січні 2018 року – за 4,9 тис. грн.