- NGL.media - https://ngl.media -

Львівський суд скасував вирок підставній особі в справі про міліцейську схему викачування коштів з аграріїв

11.07.2018 @ 09:00 в Львів,Наслідки,Новини

Апеляційний суд Львівської області скасував вирок [1] Жидачівського районного суду про затвердження угоди про винуватість Тараса Дутки, мешканця села Підбірці Золочівського району, який виявився підставною особою в міліцейській схемі викачування грошей з великих аграрних підприємств. Про це стало відомо з постанови суду від 9 липня 2018 року.

Як розповів адвокат Олег Мицик, який представляв в суді інтереси Тараса Дутки, апеляційний суд повернув справу для розгляду у суд першої інстанції на стадію підготовчого судового засідання. «Тепер у прокуратури або у захисту є можливість заявити клопотання та повернути обвинувальний акт. В будь-якому випадку сьогодні Тарас Дутка є незасудженим, несудимим, а підозрюваним», – заявив адвокат Мицик.

Як раніше повідомляли «НГ.Львів», у Львівській області роками діє схема викачування грошей з аграрних підприємств, яку створили в Управлінні захисту економіки у Львівській області. Правоохоронці вивчають списки ділянок, які обробляють  аграрні компанії та порівнюють їх з тими, що вони мають право обробляти, згідно з законодавством. Зазвичай ці списки не співпадають через прогалини в українському законодавстві, і фірмам погрожують великими штрафами. Водночас їм пропонують уникнути кримінальної відповідальності – поклавши вину на сторонню, далеку від аграрного бізнесу особу, яка має або проблеми з грошима, або із законом. Детально ми описували [2], як діє схема і хто її учасники у розслідуванні «Обличчям на землю».

Тарас Дутка відкрито заявив, що отримав 30 тис. грн за те, щоб «захистити» аграрну компанію «Вінал-Агро». Йому обіцяли, що він укладе угоду зі слідством, візьме на себе відповідальність за те, що незаконно обробляв понад 500 га землі в Жидачівському районі та відбудеться штрафом у 5 тис. грн. Проте угода виявилась нечесною – він не лише був засудженим, але й виявився винним [3] державі понад півмільйона гривень.

Пізніше ми отримали доступ до матеріалів кримінальної справи проти Тараса Дутки, що засвідчили про сфабриковане обвинувачення, і що таке стало можливим лише завдяки спільним діям слідчих, прокурора та судді. Крім того, за відсутності в Дутки адвоката на угоді про винуватість з’явилися ім’я та підпис захисника  (детально про це йшлося [4] в матеріалі «НГ. Львів» «300 сторінок фальсифікату»).  Як розповів Олег Мицик, в апеляційному суді підтвердили, що суддя Жидачівського районного суду Оксана Галій таки затвердила угоду про винуватість за відсутності адвоката у обвинуваченого Тараса Дутки, що є порушенням законодавства.

«Тепер також з’явились підстави для перегляду за нововиявленими обставинами рішення суду в цивільній справі про стягнення коштів та повернення назад судового рішення в частині стягнення з Тараса Дутки коштів, що їх вже стягнули, продавши його автомобіль», – повідомив також адвокат Мицик.

Він також переконаний, що новий обвинувальний вирок його підзахисному вже не загрожує, оскільки у справі, крім його особистих показів та показів директора підприємства «Вінал-Агро», немає жодних фактів.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2018/07/11/lvivskyj-sud-skasuvav-vyrok-pidstavnij-osobi-v-spravi-pro-militsejsku-shemu-vykachuvannya-koshtiv-z-ahrarijiv/

URLs in this post:

[1] вирок: http://reyestr.court.gov.ua/Review/53597562

[2] описували: http://ngl.media/2017/11/09/oblychchyam-na-zemlyu/

[3] винним: http://reyestr.court.gov.ua/Review/58695140

[4] йшлося: http://ngl.media/2018/06/04/300-storinok-falsyfikatu/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.