Підприємиця, фірму якої вже оштрафували за змову на торгах, «розіграла» 600 тис. грн з фіктивним конкурентом

20 Червня 2018

Комунальне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги м. Червонограда» в результаті відкритих торгів уклало договір з приватним підприємцем Богданою Білецькою на закупівлю медичного обладнання. Сума договору становить 614 тис. грн, про це стало відомо з порталу електронних закупівель Prozorro.

За ці кошти придбали вісім найменувань медичного обладнання: апарати для вимірювання рівня глюкози, пульсоксиметри, діагностичні набори і т. д. Найдешевшими виявились електронні термометри, їх придбали 102 одиниці за 58,5 грн/шт, найдорожчими – електрокардіографи ECG80A – 20 штук по 11,8 тис. грн за одиницю.

Крім переможця, участь у торгах взяв лише один приватний підприємець – Світлана Довба. Її цінова пропозиція відрізнялась лише на 180 грн (0,02 % від суми закупівлі). Під час аукціону учасники не торгувались.

Проаналізувавши документацію конкурентів, ми виявили низку ознак, які свідчать про їх пов’язаність. Наприклад, у їх довідках, які замовник вимагав у довільній формі, є аналогічні помилки, ідентичний текст та оформлення.

У договірі зі службою доставки Світлана Довба вказала номер телефону 032 2673595. Такий же номер при реєстрації ФОПом вказала Богдана Білецька, і він міститься у витягу, який вона подала на торги.

Приватний підприємець Світлана Довба зареєстрована у смт Рудне. Загалом підписала 11 контрактів з медзакладами Львівської області загальною вартістю 1,7 млн грн, серед яких більшість допорогових закупівель.

Богдана Білецька неодноразово фігурувала у матеріалах «НГ.Львів». Раніше її спільна з Ольгою Тарас компанія ТОВ «МФ Авіцена» була оштрафована Антимонопольним комітетом. За змову на торга їй було заборонено брати участь у закупівлях протягом 3 років. Згодом Білецька та Тарас заснували нову фірму ТОВ «Авіцена Медик», яка починаючи з 2016 року одержала держпідрядів на 33,5 млн грн, серед них медматеріали для обласного центру крові, які компанія продала значно дорожче ринку.