- NGL.media - https://ngl.media -

Верховний суд виправдав тендерну змову двох паливних компаній

17.05.2018 @ 10:59 в Новини

Верховний суд визнав неправомірним  рішення Львівського ОТВ АМКУ щодо визнання змови між  ПП «Честер плюс» та ТОВ «Компанія Віп-Ойл» на під час закупівлі пального та мастил для підрозділу відокремленого підрозділу Західної енергетичної системи НЕК «Укренерго». Про це свідчить постанова  [1]суду від 24 квітня, пишуть «Наші гроші [2]».

11 квітня [3] 2017 року Львівське відділення АМКУ наклало на «Честер плюс» та «Компанію Віп-Ойл» 25 тис. грн та 45 тис. грн штрафу відповідно за спотворення торгів підрозділу відокремленого підрозділу Західної енергетичної системи НЕК «Укренерго» у 2014 році. Провадження було відкрите за звернення СБУ у Львівській області.

Як повідомляли [4] «НГ.Львів», при встановленні антиконкурентних узгоджених дій львівське відділення АМКУ виявило ідентично оформлені документи учасників, отримані в один день довідки з реєстру юридичних осіб, про не притягнення до кримінальної відповідальності тощо, послідовні номери банківських гарантій, наявність одних і тих самих постачальників.

У червні 2017 року «Компанія Віп-Ойл» подала позов до АМКУ щодо визнання неправомірним та скасування рішення. Виграла першу [5] інстанцію, другу [6], а тепер і третю.

У своїх висновках суди виходили з того, що схожість оформлення документів пояснюється вимогами тендерної документації замовника. У рішеннях, зокрема, відмічено, що «схожість в оформленні позивачами документів у складі конкурсних пропозицій могла зумовлюватися іншими факторами, ніж їхня узгоджена поведінка».

Щодо твердження антимонопольників про те, що низка довідок були отримані учасниками торгів в один день, то, відмітили судді, фірми «жодним чином не могли вплинути на зміст документів, у тому числі на послідовні номери чи дату їх складення чи видачі».

«Довідка про відкриття рахунків в національній та іноземних валютах, видана ПАТ “ВІЕС банк” була отримана представниками «Компанії Віп-Ойл» та «Честер Плюс» в один день 12.05.2014 та за послідовними порядковими номерами. Однак отримали зазначені довідки різні особи, про що свідчать різні підписи на згаданих документах. Жодних доказів, які свідчили б, що довідки, видані компаніям, було отримано однією особою, немає», – йдеться у судовому рішенні.

На думку суду, послідовність видачі документів могла бути зумовлена вимогами документообігу у державних органах, а не виключно узгодженістю дій компаній.

Зваживши всі аргументи сторін, касаційний суд вирішив відмовити у задоволенні скарги Львівського відділення АМКУ та залишив без змін висновки судів попередніх інстанцій.

Постанова набрала законної сили у момент її прийняття, є остаточною і оскарженню не підлягає.

ПП «Честер Плюс» зареєстроване у с. Муроване Львівської області. Власником фірми є львів’янин Максим Ананенков, а керівником Олег Дідович.

Максим Ананенков володіє також ПП «Топ-Драйв», яке раніше належало Олексію Гордієнку.

«НГ. Львів» фіксували [7], що у березні 2015 року Гордієнко з Денисом Жегаловим виступали ініціатором спільного питання для розгляду на засіданні сесії Пустомитівської міськради.

Згаданий Денис Жегалов разом з Степаном Грохольським співволодіють ТОВ «Компанія Віп-Ойл».


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2018/05/17/verhovnyj-sud-vypravdav-tendernu-zmovu-dvoh-palyvnyh-kompanij/

URLs in this post:

[1] постанова : http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/73761327

[2] Наші гроші: http://nashigroshi.org/2018/05/17/verhovnyj-sud-vypravdav-tendernu-zmovu-dvoh-palyvnyh-kompanij-ne-davshy-amku-shans-na-oskarzhennya/

[3] 11 квітня: http://www.amc.gov.ua/amku/doccatalog/document?id=83672&schema=lviv

[4] повідомляли: http://ngl.media/2017/05/11/amku-cherez-try-roky-oshtrafuvav-dvi-firmy-za-zmovu-na-palyvnyh-torhah/

[5] першу: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/68160189

[6] другу: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/70130009

[7] фіксували: http://ngl.media/2015/05/14/biznes-partnery-rozihraly-miljon-na-olyvy-vid-lvivskoji-zaliznytsi/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.