Нацакадемія сухопутних військ замовила будівництво трьох казарм на 50 мільйонів за спрощеною процедурою

16 Травня 2018

Національна академія сухопутних військ мені гетьмана Петра Сагайдачного 11 травня підписала три договори з Корпорацією будівельних підприємств «Карпатбуд» на будівництво трьох казарм поліпшеного планування у військовому містечку №25 (село Старичі) на загальну суму 49,5 млн грн. Про це стало відомо з сайту електронних закупівель Prozorro.

Згідно з першим договором, фірма «Карпатбуд» будуватиме казарму №2 за 14,6 млн грн. Будівництво казарми №3 обійдеться академії у 16,5 млн грн, а казарму №4 збудують за 16,1 млн грн.

У кожній двоповерховій казармі буде хол, 25 спалень на п’ятьох осіб, 12 ванних кімнат з душовою з лінійним трапом та ванна кімната з душовою кабіною, дві кухні. А також сушарня, гладильня та пральня. Усі роботи завершать у грудні цього року.

У двох випадках «Карпатбуд» був єдиним часником, а в третьому – на будівництво казарми №2 участь брало також ТОВ «Вестбетонбуд» з пропозицією в 13,9 млн грн. Однак його пропозицію відхилили, тому що товариство надало тільки безвідкличну банківську гарантію , а замовник вимагав безвідкличну, безумовну банківську гарантію.

Корпорація «Карпатбуд» зареєстрована 1999 року у Львові. Засновниками фірми є ПАТ «Прикарпатбуд», ПАТ «Карпати-інвест», ТОВ «Карпатбудстиль» та ТОВ «Зодчий 2010». А бенефіціарним власником і водночас керівником є заслужений будівельник України Юрій Карвацький. Також цього року «Карпатбуд» почне будівництво багатоповерхівки для військовослужбовців львівського управління СБУ.

Академія проводила ці закупівлі за спрощеною процедурою − переговорною для потреб оборони. Експерти «Центру громадського моніторингу та досліджень» підозрюють, що подібні закупівлі є незаконними, адже військові можуть застосовувати спрощену процедуру тоді, коли тендер безпосередньо пов’язаний із зоною проведення операції об’єднаних сил.

Так, Західне територіальне квартирно-експлуатаційне управління, Яворівська КЕЧ, військові частини № 1494 та № 3007 застосовують Закон «Про особливості здійснення  закупівель для гарантованого забезпечення потреб оборони» для закупівель робіт, товарів та послуг у Львівській, Тернопільській та Вінницькій областях, а не на Сході, як це передбачає законодавство.

Експерти «Центру громадського моніторингу та досліджень» виявили щонайменше 40 таких закупівель, де військові у Львівській області закуповували товари, які не були поставлені у зону ООС. Так само послуги та роботи, які купували військові були надані та виконувались у Львівській, Тернопільській та Вінницькій області, що найменше за тисячу кілометрів від місця проведення операції об’єднаних сил.