АМКУ оштрафував шість компаній за змову на торгах загалом на понад 350 тисяч

14 Травня 2018

Адмінколегія Львівського обласного відділення АМКУ оштрафувала низку компаній за узгодження дій на торгах та спотворення їх результатів під час трьох закупівель. Про це стало відомо з рішень комітету від 5 та 19 квітня цього року.

Згідно з першим рішенням, Антимонопольний комітет оштрафував ТОВ «Терміка» і ТОВ «Міжгалузеве територіально-виробниче об’єднання «Комплекс». Фірми повинні сплатити по 68 тис. грн за змову на закупівлі котлів від ЛКП «Львівтеплоенерго» з очікуваною вартістю 10,4 млн грн, яку замовник скасував після рішення антимонопольного комітету. Підставою для визнання узгодження поведінки на торгах стало те, що компанії аналогічно оформили документи та припустились аналогічних помилок. Власником ТОВ «Терміка» є Євген Кунь, а ТОВ «МТВО «Комплекс» – Сергій Чиж (51%), Галина Іваник (24,5%) та Світлана Кожан (24,5%).

Також комітет виявив змову між ТОВ «Інвестиційна юридична компанія «Практика» та ПАТ «Меридіан» ім. С. П. Корольова на закупівлі лічильників електроенергії для «Львівської залізниці» вартістю 1,16 млн грн. Обидва підприємства також оштрафували на 68 тис. грн. Факт змови виявили за схожістю документів та використанням однієї IP адреси та використання продукції одного виробника, ПАТ «Меридіан».

ТОВ «Інвестиційна юридична компанія «Практика» зареєстрована в Києві, основним видом її діяльності є сфера права. Власниками є Ростислав Лавренюк та Олесандра Тюріна.

ПАТ «Меридіан» ім. С. П. Корольова належить до концерну Укроборонпром, де 50% акцій належать державі, ще 40,07% акцій зареєстровано на ТОВ «Меридіан Союз» співвласниками якого є Олександр Пупцев, ТОВ «Раскольников» Ігоря Роговця і ТОВ «КУА «Тект», зареєстроване на кіпрську компанію «Травіна Трейдінг Лімітед» і Вадима Гриба.

ТОВ «Будівельно-монтажне управління №77 «Житлопостач»» сплатить 51 тис. грн штрафу, а його фіктивний конкурент ТОВ «Науково-виробнича корпорація «Клімат Сервіс» – 34 тис. грн. Ці компанії у 2015 році «розіграли» торги від військової частини А4150 на бетонні вироби сумою 3,9 млн грн. Обидві компанії послідовно одержали банківські довідки та довідки щодо невчинення корупційних дій, а також ТОВ «Житлопостач» зареєстроване за місцем проживання одного із засновників підприємства-конкурента ТОВ «НВК «Клімат Сервіс».  У той час ТОВ «БМУ №77 Житлопостач» належало Ірині Труш, а ТОВ «НВК «Клімат Сервіс» – Олександру Гузару та Ользі Юрковій.