Господарський суд почав відмовляти прокуратурі у можливості тиску на аграрні підприємства

13 Квітня 2018

Господарський суд Львівської області відмовив в позові заступника керівника Радехівської місцевої прокуратури Львівської області до двох сільських рад Львівської області та двох аграрних підприємств щодо звільнення нібито незаконно зайнятих земельних ділянок. Про це стало відомо з відповідних рішень, оприлюднених в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Йдеться про позов прокуратури до Боложинівської сільської ради (Буський район) та ТОВ «Західний Буг», яке обробляло 63,34 га землі на території цієї сільради, та про позов до Полоничнівської сільської ради (Кам’янко-Бузький район) та ТОВ «Агро ЛВ Лімітед», яке обробляло тут 127,91 га.

Прокуратура Радехівського району вимагала визнати недійсним рішення сільрад про надання аграрним підприємствам в оренду земельних ділянок з числа невитребуваних паїв, тобто таких, на які ніхто із спадкоємців не заявив права, та звільнити ці ділянки.

В обох випадках прокуратура мотивувала своє рішення тим, що селищні ради приймали рішення про надання в оренду ділянок без проведення офіційної процедури визнання спадщини відумерлою, відтак незаконно.

Натомість суд вирішив, що сільради мали право розпоряджатися даними земельними паями, оскільки згідно з законодавством,  якщо у складі спадщини є майно, яке потребує утримання, догляду, вчинення інших фактичних чи юридичних дій для підтримання його в належному стані, нотаріус, а в населених пунктах, де немає нотаріуса, відповідний орган місцевого самоврядування, у разі відсутності спадкоємців або виконавця заповіту укладають договір на управління спадщиною з іншою особою.

«У разі відсутності спадкоємців або виконавця заповіту особою, яка управляє спадщиною, до складу якої входить земельна ділянка, є сільська, селищна, міська рада за місцезнаходженням такої земельної ділянки. Особа, яка управляє спадщиною, має право на вчинення будь-яких необхідних дій, спрямованих на збереження спадщини до з’явлення спадкоємців або до прийняття спадщини», – йдеться у рішенні суду.

Суд прийшов до висновку, що Боложинівська та  Полоничнівська сільські ради були вправі розпоряджатися спірними земельними ділянками та передавати їх в оренду, а тому протилежні доводи прокурора є не обґрунтованими.

Як раніше повідомляли «НГ. Львів», у Львівській області діє схема тиску на великі аграрні підприємства. Управління захисту економіки у Львівській області отримує в сільрадах списки ділянок, які обробляють сільськогосподарські компанії. Потім, виявляючи користування землею без належно оформлених договорів, відкривають кримінальні провадження та арештовують майно компанії. Наступним кроком є спроба «домовитись» з компанією, якій пропонують заплатити хабар у розмірі 250-300 доларів за гектар і в кримінальній справі визнають винним підставну особу, яку знаходять в міліцейських картотеках.

Ця ситуація стала можливою завдяки прогалинам в законодавстві, через яке ледь не 50% землі у Львівській області аграрні компанії обробляють формально незаконно.