Львівські залізничники замовили російських двигунів на понад мільйон гривень

21 Березня 2018

Регіональна філія ПАТ «Львівська залізниця» в результаті відкритих торгів уклала договір з ТОВ «Торгово- промислова компанія “Омега-автопоставка”» на закупівлю двигунів для колійної техніки на майже 1,1 млн грн. Про це стало відомо з порталу публічних закупівель Prozorro.

За ці кошти придбали три двигуни ЯМЗ-238М2-2 вартістю 366 тис. грн за одиницю. Їх постачатимуть у Самбір, на територію колійних дорожніх ремонтно-механічних майстерень. Зазвичай двигуни такого типу встановлюють на великовантажну автомобільну техніку (КрАЗи, МАЗи і т. д.), але також використовують як комплектуючі до дизельної колійної техніки.

Крім переможця участь у торгах брали ще два учасники: ТОВ «Торгово-виробниче підприємство “Спец-деталь”» і ТОВ «Агропромтрейд». Обидві компанії запропонували ціну близько 1,3 млн грн із різницею в 1 тис. грн. Під час аукціону жоден з учасників торгів не знижував ціну.

Але це не єдине, що їх об’єднує. Усі компанії пропонували двигуни одного виробника (ПАТ «Автодизель», Ярославський моторний завод) і надали в пакеті документів технічний паспорт до двигуна з ідентичним заводським номером.

В сертифікаті відповідності, який надало ТОВ «ТВП «Спец-деталь», наявні печатки двох підприємств: власне «Спец-деталі» та конкурента «Омега-автопоставки». Як виявилось, і «Спец-деталь, і «Агропромтрейд» є дилерами «Омега-автопоставки».

Виробником двигунів ЯМЗ є ПАТ «Автодизель» (Ярославський моторний завод). Але ще в 2015 році Ярославський завод заявив, що припинив продаж своєї продукції в Україну. Кременчуцький автомобільний завод, за інформацією  «Кременчуг Today», для закупівлі таких двигунів використовував прибалтійські фірми.

Контрольна частина акцій російського заводу (66,1%) належить ПАТ «ГАЗ» російського мільярдера Олега Дерипаски. 16 травня 2017 року указом Президента України щодо цієї компанії було введені економічні санкції терміном на 3 роки. Ще 30,99% заводу належить державній корпорації Ростехнології. Безпосередньо щодо ПАТ «Автодизель» санкцій застосовано не було.

ТОВ «ТВП «Спец-деталь» зареєстрована в 2015 році у Києві, а її власниками є Євген Єремєєв та Віктор Столпак. Фірма отримала замовлення на 1,9 млн грн. Крім того, у низці торгів компанія очікує на підписання договору. Загалом фірма взяла участь в 11 тендерах, серед яких в трьох конкурувала з ТОВ «ТПК Омега-автопоставка».

ТОВ «ТПК Омега-автопоставка» заснована кіпрською компанією «Циферон лімітед» (99,9%), яка в свою чергу заснована фірмою «Циферон Піелсі», яка належить харків’янам: Юрію Дудирєву, Віті та Діані Бісагам. У 2014 році виручка компанії становила 2,4 млрд грн. Це перша перемога компанії в Львівській області.