За отримання $10 тис. хабара начальнику відділу Держземагентства в Радехові дали рік умовно

19 Березня 2018

Шевченківський районний суд визнав винним у хабарництві начальника відділу Держземагентства Радехівського району Богдана Овсяника, який вимагав $30 тис. за допомогу в отриманні землі. Суд виніс вирок ще 29 січня, однак його опублікували в Єдиному державному реєстрі судових рішень зі значним запізненням – 13 березня.

Головний свідок у справі, яка і передавала хабар, розповіла, що в 2013 році вона захотіла отримати 0,8 га сільськогосподарської землі на території Вузлівської сільради (Радехівський район), а потім змінити її цільове призначення. Влітку 2013 року вона звернулась із проханням отримати землю до Держземагентства Радехівського району, а саме до Богдана Овсяника. Останній під час консультації сказав жінці, що його послуги не будуть безкоштовними, однак ніякої конкретної суми не назвав.

Через деякий час свідок у приміщенні установи написала заяву про виділення їй землі, а Овсяник сказав, що зареєструє її в канцелярії самостійно, нагадавши при цьому про необхідність сплати 30 тисяч. Жінка подумала, що мова йде про 30 тисяч гривень. Також вона стверджувала, що не думала, що ці кошти є хабарем, а офіційним платежем в касу.

Однак у серпні під час зустрічі у піцерії «Нью Йорк Стріт» Овсяник повідомив, що мова йде про 30 тис. доларів. При цьому жінка мала передати $10 тис. авансу. Про вимагання грошей свідок повідомила УСБУ у Львівській області лише 4 листопада. Через два дні СБУ затримала Овсяника при отриманні $10 тис.

Богдан Овсяник в суді визнав свою провину, у вчиненому щиро розкаявся та просив суворо не карати, оскільки з 2014 року, після винесення попереднього вироку, фактично відбув призначене покарання. Ще в березні 2014 році Овсяника засудили до п’яти років позбавлення волі без права обіймати певні посади протягом трьох років та конфіскацією майна, але покарання було змінено на три роки іспитового терміну.

Прокурор оскаржив це рішення в апеляційному суді. Він вимагав скасувати звільнення від покарання з випробуванням і призначити засудженому 6 років в’язниці з конфіскацією майна. Суд ухвалив призначити новий розгляд справи.

Тепер, після повторного розгляду суд вирішив призначити Богдану Овсянику 5 років позбавлення волі, але звільнити від відбування призначеного покарання, замінивши його на один рік іспитового терміну. Також суд вирішив повернути заставу у розмірі 91 тис. грн заставодавцю, особисті речі повернути засудженому, а $10 тис. хабара залишити на зберігання у фінансовому відділі УСБУ у Львівській області.