Комунальні підприємства Львівської області приховують інформацію про свою діяльність

Лише третина комунальних підприємств Львівської області, моніторинг діяльності яких здійснюють журналісти «Наші гроші. Львів», оприлюднили свої фінансові звіти. Так, із 31 комунального підприємства, звітність опублікована лише в 11.

Як свідчить моніторинг, найкраще публікують фінансову інформацію комунальні підприємства, де засновником є Львівська міська рада та Львівська обласна рада. Однак відсутність оприлюдненого звіту ми зафіксували в ЛКП ТФ «Львівспецкомунтранс», ЛКП «Львівсвітло», КП Львівської обласної ради «Нерухомість та майно» і КП «Підприємство автотранспортного обслуговування».

Значно гірша ситуація з інформацією про діяльність комунальних підприємств, де засновниками є місцеві ради (крім Львова). Із 20 комунальних підприємств, які не опублікували свої фінзвіти за 2016 рік, 16 працює саме в районних центрах області.

Такі КП здебільшого не мають власних веб-сайтів, а їх засновники, місцеві ради, на своїх сайтах теж не розповідають про роботу «комунальників» та їх фінанси, вказуючи хіба перелік КП та по одному номеру телефону. Два комунальні підприємства оприлюднили свою фінансову звітність одразу після запиту від редакції: КП «Городоцьке водопровідно-каналізаційне господарство» та КП «Стрийський міський комбінат комунальних підприємств».

Щодо надання інформації за запитами, то повністю їх ігнорували комунальні підприємства, де засновником є Сколівська міська рада. Також традиційно погана ситуація з наданням інформації в комунального підприємства «Львівспецкомунтранс», засновником якого є Львівська міська рада. Подекуди комунальні підприємства, які отримали від нашої редакції від 2 до 5 запитів, «губили» відповіді, які ми отримували після дзвінка із нагадуванням.

Загалом із 31 комунального підприємства, діяльність яких ми перевіряли, відмінні оцінки за всіма критеріями отримало лише три: «Львівводоканал», «БТІ» та «Львів-ТБ».