Береза уникнув відповідальності за здачу власного авто в оренду очолюваному ним КП

Личаківський районний суд у 2017 році закрив справу про притягнення тодішнього керівника «Львівавтодору» Олега Берези до відповідальності за порушення щодо конфлікту інтересів.

Нагадаємо, у січні 2017 року «Львівавтодор» уклав договір з Олегом Березою на оренду автомобіля. Сума договору становила 72 тис. грн на рік. За договором, «Львівавтодор» за 6 тис. грн орендуватиме в Берези його власний автомобіль «KIA Mohave» 2011 року випуску і, крім орендної плати, заправлятиме та ремонтуватиме транспортний засіб за власні кошти. В той час Олег Береза був керівником «Львівавтодору», з 28 грудня 2017 року він очолює інше комунальне підприємство — «Львівелектротранс».

Старший оперуповноважений управління захисту економіки НПУ у Львівській області склав два протоколи за вчинення Березою адмінправопорушень, передбачених статтею 172-7 КУАП України (порушення щодо запобігання конфлікту інтересів).

Під час суду Олег Береза вини не визнав. Він заявив, що не вбачає конфлікту інтересів в укладенні договору на оренду власного автомобіля та отримання коштів, оскільки автомобіль використовує виключно в робочих цілях, про що ведеться відповідний облік. Також закон гарантує керівнику комунального підприємства службовий автомобіль.

В результаті суддя вирішив не притягувати керівника до адмінвідповідальності. Своє рішення пояснив тим, що стаття 172-7 КУАП України поширюється лише на суб’єктів закону України «Про запобігання корупції». Національне агентство з питань корупції передбачає особливий порядок складення протоколів про адміністративні корупційні правопорушення. Оформлення цих протоколів здійснюють уповноважені особи НАЗК. Враховуючи те, що протокол склали не вони, а працівник поліції, суддя прийняв рішення розцінити їх як недопустимий доказ.

А тому постановив провадження по справі про притягнення Олега Берези до адміністративної відповідальності закрити.

У липні 2017 року Прокуратура Львівської області подала апеляційну скаргу на це рішення, однак безрезультатно. Цього разу суд відмовив на підставі того, що прокурори не є уповноваженими для оскарження рішень суддів у справах про адміністративні правопорушення.

До речі, в своїй декларації за 2017 рік Олег Береза вказав дохід від здачі в оренду власного майна КП «Львівавтодор» у сумі 66 тис. грн.