Комбінат приватного господарства

Третина коштів, які витрачає Стрийський комунальний комбінат, осідає в кишенях директора Василя Васьковича та його родини
19 Січня 2018

У маркетингу існує така абревіатура як В2В (business-to-business), яка розшифровується як «бізнес для бізнесу». Це — компанії, діяльність і продукція яких орієнтована не на споживача, а на інші приватні компанії. Ми не знаємо, чи відомий цей термін керівництву Стрийського міського комбінату комунальних послуг, але можемо сказати, що це комунальне підприємство явно користується схожою схемою. Адже як інакше пояснити, чому значну частку державних коштів комунальна установа «роздає» саме компаніям та особам, пов’язаним з його директором.

***

Стрийський міський комбінат комунальних підприємств — головна комунальна служба Стрия, заснована однойменною міською радою в 1993 році. Як зазначено на сайті комбінату, підприємство займається благоустроєм парків та вулиць, утриманням кладовища та сміттєзвалища, транспортними послугами і т. д. Загалом, типове комунальне підприємство, яке є у кожному місті.

Проте Стрийський комбінат має одну особливість. Значну частку коштів, які витрачають комунальники, отримують компанії та особи, пов’язані з директором Василем Васьковичем, який очолює комунальне підприємство, з невеликою перервою, з 2007 року.

За даними порталу Є-data, за 11 місяців 2017 року «Стрийський міський комбінат комунальних підприємств» здійснив проплат на загальну суму 16,88 млн грн. З цих коштів 9,31 млн грн – це зарплата працівникам та податки до місцевого та державного бюджетів. Ще 1,27 млн грн – оплата за пальне, та 120 тис. грн – оплата за електроенергію.

Решта коштів у сумі 6,18 млн грн – це оплата послуг підрядників за виконання різних робіт щодо міського благоустрою. З цих коштів, майже половину суму, а саме 2,92 млн грн, вже отримали фірма «Комунальник-1» та приватні підприємці Віталій Мних та Іван Пак, які напряму пов’язані з директором комунального підприємства Василем Васьковичем.

При цьому, за даними Prozorro, «Комунальник-1» та ці приватні підприємці  отримали від Стрийського комунального підприємства підрядів на суму у 4,25 млн грн.

Васькович і його «Комунальник»

Фірма «Комунальник 1», напевно, найпопулярніша серед стрийських чиновників. Ще донедавна вона взагалі отримувала замовлення лише від підрозділів Стрийської міської ради. А протягом минулого 2017 року фірма лише з підконтрольними міськраді підрозділами уклала угод на 19,5 млн грн.

Від Стрийського міського комбінату «Комунальник 1» минулого року отримав дев’ять підрядів на 3,88 млн грн. Здебільшого, це роботи з нанесення розмітки, перешарування звалища, транспортні послуги тощо.

Власником ТОВ «Комунальник 1» з 2015 року є стриянин Андрій Іськів. А раніше, згідно з YouControl, основним співзасновником фірми був Василь Васькович, чинний директор Стрийського комунального комбінату. Іськів також ще донедавна, а саме до 28 грудня 2017 року, очолював ТОВ «Євроасфальт», яке належить тому ж таки Васьковичу.

Цікаво, що Васькович став співзасновником «Комунальника 1» у 2008 році, тобто, вже будучи керівником комунального підприємства. І саме з його появою фірма, яка працювала з 1998 року у сфері зв’язку, раптом змінила вид діяльності на «прибирання сміття» та оселилась за тією ж адресою, що комунальне підприємство на вулиці Нижанківського, 50 в Стрию.

Банери на сесії Стрийської міськради у 2017 році (фото www.stryi.net.ua)

Зрештою, директор стрийського комунального підприємства Василь Васькович не приховує свого зв’язку з приватною фірмою. Попри те, що офіційно не володіє підприємством, протягом 2016 року він отримав від товариства 72,71 тис. грн зарплати за сумісництвом. Згідно з документами, Васькович тут підпрацьовує механіком.

Ще 44,2 тис. грн отримала його дружина Наталія Васькович, для якої «Комунальник 1» є основним місцем праці.

Взагалі «Комунальник 1» як може допомагає своєму механіку на посаді керівника комунального підприємства. Наприклад, здає йому в оренду автомобіль Mitsubishi Outlander всього за 2400 грн за рік.

Дорогий зять, донька і друг  

Якщо послуги «рідної» фірми директора коштують бюджету комунального підприємства досить дешево, то послуги його зятя, приватного підприємця Івана Пака – дорого.  За минулий рік підприємець отримав на свій рахунок від Стрийського комбінату майже 200 тис. грн. З них 157 тис. грн за обрізку дерев.

При цьому вартість цих послуг коштувала дорожче, чим вартість аналогічних послуг, наприклад, у Львові. Так, видалення аварійних та сухостійних дерев у Львові коштує від 122 до 244 грн/м3, а Іван Пак отримує за такі самі роботи від 187 до 263 грн/м3.

Іван Пак одружений з дочкою Васьковича Соломією з серпня 2013 року.  Вона також намагається співпрацювати зі Стрийським міським комбінатом.

Наприклад, брала участь у торгах від Комбінату на закупівлю трактора. На пару із приватним підприємцем Віталієм Мнихом вона намагалась продати підприємству трактор «Беларус». Щоправда, торги скасували, оскільки в обох учасників були помилки в тендерній документації.

Варто зазначити, що під час закупівель Віталій Мних використовував мобільний телефон Соломії Пак. А його послуги на Комбінаті також цінують дорого. Він навіть може дозволити собі просто відмовитись від постачання товару.

Наприклад, Мних за двома угодами продав комунальникам ваз та світильників на 46 тис. грн, свідчать дані Єдиного веб-порталу використання публічних коштів.

Пізніше, у тому ж 2017 році, Мних знову уклав з Комбінатом три угоди: на вази для квітів, вуличні світильники та відеокамери на загальну суму у 308 тис. грн. Дві з трьох угод було розірвано через те, що підприємець відмовився поставити весь товар на умовах післяплати і цим порушив умови договору.

Згідно з розірваними угодами, Мних мав постачати комбінату 90 світильників за 1 080 грн за штуку. Вартість аналогічного товару в мережі не перевищує 600 грн/шт, навіть не за гуртовими цінами. А пластикові вази, за цінами від Віталія Мниха, коштували… 2,6 тис. грн. А от за відеокамери йому таки заплатили 81 тис. грн.

13 вантажівок і Toyota

Варто також згадати, що окрім зарплати на Стрийському міському комбінаті у сумі 135 тис. грн та сумісництва в «Комунальнику 1» на 72 тис. грн, Василь Васькович, згідно з декларацією, минулого року отримав 128,8 тис. грн від підприємницької діяльності та 58 тис. грн пенсії.

Він володіє 60% відсотками будинку в селі Слобідка поблизу Стрия та  житловим будинком у Дашаві. А його дружина, яка, нагадаємо, працює в «Комунальнику 1», задекларувала земельну ділянку та квартиру у Стрию площею 46 кв. м2 .

Що стосується рухомого майна, то подружжя Васьковичів володіє загалом 15 транспортними засобами. З яких два легковика – Renault Fluence (2012 р.в.) та Toyota Camry (2009 р.в.), а решта – вантажівки, переважно МАЗи та DAFи. Крім того, три вантажівки зареєстровано на доньку Соломію Пак.

Олександр Тартачний

Матеріал підготовлено за підтримки МФ «Відродження»