Фірма родичів керівництва військової академії зігріє військових ще на 5 мільйонів

05 Грудня 2017

Яворівська квартирно-експлуатаційна частина (району) 28 листопада замовила послуги з постачання теплової енергії на майже 4,85 млн грн у ПП «Енергія Захід». Про це стало відомо з сайту закупівель Prozorro.

Закупівлю здійснили за неконкурентною переговорною процедурою через відсутність альтернативи. «Енергія-Захід» є єдиним постачальником теплової енергії у військових містечках №№ 21, 26, 32, 36, 38 (в межах територій, на яких розташовані власні діючі котельні).

Договір діятиме до кінця року. Замовили 3026 гігакалорію по 1602 грн. Компанія обігріватиме військові містечка, а також надаватиме гаряче водопостачання для миття особового складу в лазні, зазначено в договорі.

«Енергія Захід» обслуговує військові містечка довкола Яворівського полігону. На території цих містечок розташовано військові частини та Міжнародний центр миротворчості та безпеки, які безпосередньо підпорядковуються Нацакадемії сухопутних військ ім. Петра Сагайдачного. Яворівський полігон також входить до складу Центру.

Власниками ПП «Енергія Захід» є родичі керівництва Нацакадемії: Роман Білинський та Руслан Сапіга. Перший – зять заступника начальника з тилу Національної академії сухопутних військ ім. Петра Сагайдачного Йосипа Саєвича. Другий – зять начальника академії генерала Павла Ткачука.

Нагадаємо, першими засновниками «Енергії Захід» були працівники академії Анатолій та Тамара Котики. Монопольне становище на території військових містечок компанії вдалося здобути, конкуруючи з іншої фірмою родичів військових.

У березні 2016 року військова прокуратура Львівського гарнізону відкрила кримінальне провадження щодо діяльності цієї компанії. У судових ухвалах йдеться про те, що військовими посадовими особами військових частин в Старичах, Яворівської КЕЧ та окремими працівниками Національної академії сухопутних військ налагоджено протиправний механізм розкрадання бюджетних коштів та державного майна із залученням приватних суб’єктів господарювання. Дрова для модульних котелень, які встановила «Енергія Захід» на території військової частини А4150, не купували, а просто рубали на території військового полігону силами військовослужбовців.

Справу, до речі, закрили вже в лютому 2017 року. Однак після запитань «НГ. Львів», постанову про закриття тимчасово скасували, оскільки провадження прикрили «без всебічного, повного та об’єктивного дослідження». Розслідування триває досі.