Дві офіцерські фірми розіграли тендер від Інституту судових експертиз на закупівлю обладнання з кібербезпеки

21 Листопада 2017

Львівський науково-дослідний інститут судових експертиз 17 листопада підписав договір з київським ТОВ «Епос» на закупівлю програмно-апаратних комплексів для проведення експертиз та досліджень в галузі цифрової безпеки на загальну суму 658 тис. грн. Про це стало відомо із сайту публічних закупівель Prozorro.

Інститут провів торги за двома лотами та придбав апаратний комплекс UFED Touch 2 за 549 тис. грн та програмне забезпечення X-Ways Forensics за 119 тис. грн. Це обладнання призначене для вилучення даних з цифрових пристроїв в обхід захисних паролів.

Участь у торгах взяли лише дві компанії: ТОВ «Епос» та ТОВ «І-Тема». Пропозиція переможця в обох лотах відрізнялась від ціни конкурента лише на 1 тис. грн та 300 грн відповідно.

В процесі аукціону учасники не торгувались та не зменшували ціну. Але не лише це зробило аукціон формальним, адже за даними налітичної платформи Youcontrol, кінцевими бенефіціарними власниками ТОВ «Епос» є Богдан Пенюк (33%), Юрій Рудаков (33%) та Сергій Чеховський (34%). Ці ж особи у тому ж співвідношенні власності статутних внесків є засновниками ТОВ «І-Тема», яке виступило конкурентом на торгах. Тобто обидві фірми належать одним і тим власникам.

ТОВ «Епос» позиціонує себе як підприємство офіцерів запасу – у його витоків стояли лише люди з військовим минулим.

Згідно з п.16 ст.1  Закону України «Про публічні закупівлі», пов’язаними є особи, які мають понад 25% статутного капіталу учасника процедури, а тому комітет забов’язаний відхилити пропозиції цих учасників і, відповідно, через відсутність інших компаній на торгах, скасувати цю закупівлю.

Крім того, ТОВ «Епос» фігурує у низці кримінальних проваджень. Служба безпеки України підозрює, що ТОВ «Епос»  було одним із підприємств, через які державне підприємство «Українські спеціальні системи» вивело понад 112 млн грн державних коштів з метою їх привласнення чи розтрати, а також фірма проходить в справі про ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

Варто зазначити, що в серпні 2017 року Управління Служби безпеки України у Львівській області теж придбало обладнання у ТОВ «Епос» на суму в 500 тис. грн. Тоді єдиним конкурентом на торгах також було ТОВ «І-Тема».