Судове засідання у справі захоплення земель «Баркомом» перенесли на лютий 2018 року

20 Листопада 2017

Радехівський районний суд переніс на 8 лютого 2018 року розгляд справи щодо обвинувачення Анатолія Лісового в самовільному зайнятті майже 400 га земельних паїв на території Радехівського району. Про це повідомили в канцелярії суду.

34-річного Анатолія Лісового, який мешкає в місті Золочів та веде антисоціальний спосіб життя звинувачують у тому, що він незаконно обробляв майже 400 га землі на території різних сільських рад. При цьому підрядником, з який нібито уклав угоду з Лісовим на оброблення земель, виступало ТОВ «Барком». Власне кримінальне провадження спочатку було відкрито саме проти «Баркому», але пізніше єдиним обвинуваченим виявився Анатолій Лісовий, якого нічого не пов’язує ні з сільським господарством, ні з даним підприємством.

Як раніше повідомляли «НГ. Львів» у розслідуванні «Обличчям на землю», у Львівській області діє міліцейська схема викачування грошей з великих аграрних підприємств. Вона полягає в тому, що через прогалини у законодавстві аграрні підприємства орендують земельні ділянки у не зовсім законний спосіб. Це дозволяє управлінню захисту економіки у Львівській розпочинати кримінальні провадження. Наступним кроком є пропозиція до компанії з боку правоохоронців вирішити це питання за допомогою хабара. Якщо компанія погоджується, то знаходять в картотеці так званого «ходака», який зізнається, що він ці землі обробляв та підписує угоду зі слідством. Вартість такої «угоди», за словами учасників ринку, приблизно 250-300 доларів за гектар землі, які фірма обробляла.

В даному випадку «ходаком» для «Баркому» виявився Анатолій Лісовий, який за його зізнанням, вийшов із в’язниці три роки тому. Обвинувальний акт у цій справі надійшов до суду 10 жовтня. На 16 листопада було призначено перший розгляд справи у Радехівському районному суді. Проте розгляд не відбувся. У цей день суддя Олег Мулявка не зміг розглянути справу через наявність інших термінових справ.

Протягом майже двох годин, які журналісти «НГ.Львів» провели в приміщенні Радехівського районного суду, суддя, за словами його помічників, перебував в нарадчій кімнаті. Засідання у справі Лісового так і не розпочалося, оскільки закінчився робочий день.

Цікаво, що сторони у справі до суду не з’явились, як і їх представники.