Державний виконавець сяде на 5 років за хабар у 3200 грн

13 Листопада 2017

Галицький районний суд Львова визнав винним в отримання хабара державного виконавця з Личаківського відділу ДВС Василя Довгополого. Виконавець вимагав хабар за закриття виконавчих проваджень щодо демонтажу метало-пластикової обшивки балкону в одній з квартир старого триповерхового будинку у Львові. Про це «НГ.Львів» стало відомо з вироку, оприлюдненого у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

34-річному Василю Довгополому, який у 2013 році працював старшим державним виконавцем Личаківського відділу ДВС, інкримінували вчинення злочину за ч. 4 ст. 368 КК (одержання неправомірної вигоди службовою особою, поєднане з вимаганням – у тогочасній редакції).

Спочатку, 7 серпня 2013 року, Довгополий вимагав у сім’ї Томкевичів, яка програла Личаківській райадміністрації справу про демонтаж метало-пластикової обшивки балкону, 8000 грн за те, щоб він нічого не робив для примусового виконання рішення суду та закінчив виконавчі провадження. Наступного дня, 8 серпня, розмір суми хабара впав до 3500 грн, але й цю суму сім’ї було важко зібрати.

27 серпня 2013 року Довгополий повідомив, що йому треба передати 3200 грн, інакше він розпочне примусове виконання рішення суду та накладе арешт на майно усіх членів сім’ї – батька, матері та доньки. Вже 2 вересня під час негласних слідчих дій оперативники зафіксували розмову між Наталією Томкевич та Довгополим, у якій той знову вимагав 3200 грн за закриття проваджень.

Наступного дня Наталія Томкевич принесла 3200 грн міченими банкнотами Довгополому у його службовий кабінет, але він на моніторі свого комп’ютера показав їй набраний ним же текст «на стоянці стоїть чорна машина». Вона зрозуміла, що має йти на стоянку та залишити хабар у цій машині.

На стоянці під районним відділом Державної виконавчої служби Томкевич передзвонила Довгополому і перепитала, про яке авто йдеться. Потрібним їй автомобілем виявився Chevrolet Cruze чорного кольору, що «дистанційно відкрився». Вона сіла в авто на переднє сидіння та чекала на Довгополого, але якийсь невідомий чоловік жестом натякнув їй, що вона має залишити гроші в авто і йти. Гроші вона залишила на сидінні водія та вийшла з автомобіля, а цей чоловік закрив двері. Невдовзі гроші вилучили під час обшуку.

Весь процес передачі хабара, включно зі спілкуванням з Довгополим у його кабінеті, був зафіксований прихованою відеокамерою.

На суді Довгополий своєї вини не визнав. Згідно з його поясненнями, 3200 грн треба було сплатити, як штрафи. Яким чином гроші опинилися у Chevrolet Cruze, Довгополий не знав, оскільки ключі від нього були у його колеги, якого він попросив закрити автомобіль.

Суд визнав Довгополого винним і призначив йому покарання – 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

На вирок може бути подано апеляційну скаргу протягом 30 діб з моменту його проголошення.