Співробітники Інституту педагогіки продали Новокалинівській міській раді техніку з 40% переплатою

06 Листопада 2017

Новокалинівська міська рада (Самбірський район) в результаті відкритих торгів 1 листопада підписала договір з ТОВ «Видавництво «Розумники» на закупівлю телевізійного та аудіовізуального обладнання на загальну суму 211 тис. грн. За ці кошти міська рада придбала інтерактивну дошку, проектор та сім телевізорів. Про це стало відомо з системи електронних закупівель Prozorro.

Участь у торгах, окрім переможця, взяв лише приватний підприємець Валентин Рогоза. Учасники не знижували вартості своїх  послуг в процесі аукціону. При цьому вартість двох із трьох придбаних позицій є значно вищою за ринкову.

Наприклад, сім телевізорів ERGO LE55CT2000AK придбали за 19,8 тис. грн/шт. Натомість в інтернет-магазинах такий телевізор продають в середньому за 14 тис. грн за одиницю, тобто на понад 40% дорожче.  Проектор Acer S1283WHNE в мережі продають за 18,3 тис. грн, а Новокалинівська міська рада придбала його на чверть дорожче, тобто за 23,1 тис. грн.

Окремо на встановлення техніки та інсталяції пристроїв витратять 18 тис. грн. Детальнішої інформації про цю послугу та її елементи в технічному завданні та пропозиціях учасників не було. При спробі з’ясувати це в тендерному комітеті замовник послався на техзавдання, в якому за його словами є вся необхідна інформація.

Засновниками ТОВ «Видавництво «Розумники» є Ігор Каплаушенко, Тетяна Кохан і Тарас Шевченко.  Вони не вперше конкурують на торгах з Валентином Рогозою. Що більш, Рогоза часто фігурує як керівник науково-методичного відділу видавництва «Розумники».  І один із співзасновників видавництва Ігор Каплаушенко вже навіть пояснював цю ситуацію сайту «Читомо», мовляв, Валентин Рогоза не є співробітником видавництва, а є спеціалістом Інституту педагогіки НАПН України, якого вони залучають до співпраці. А відділ, який він очолює, складається виключно із позаштатних працівників.

Разом й з тим варто зазначити, що директор видавництва, Олександр Кохан теж є науковим співробітником лабораторії профільного навчання та профконсультацій Інституту педагогіки НАПН України.