Самбірські освітяни переплатять 200 тис. грн, бо один із учасників показав досвід не за той рік

26 Жовтня 2017

Відділ освіти Самбірської РДА 23 жовтня уклав договір з ТОВ «Паливторг» на постачання природного газу за 1,69 млн грн. Про це стало відомо з сайту Prozorro.

Переможець до кінця року постачатиме газ загальним об’ємом в 184 тис. куб. м. Таким чином вартість палива складатиме 9,2 тис. грн за тисячу кубометрів.

Крім переможця участь у торгах брала лише одна компанія  — ТОВ «Енерго Прайм» з пропозицією в 1,49 млн грн, тобто на 200 тис. грн дешевшою ніж у конкурента й більш ніж на 300 тис. грн нижчою за очікувану вартість закупівлі.

Проте тендерний комітет відхилив учасника, мотивуючи це тим, що компанія надала довідки про виконання аналогічних договорів у 2017 році, в той час як замовник вимагав інформацію про виконання договорів у 2015-2016 роках й класифікував це як невідповідність тендерній документації.

Втім, стверджує експерт із закупівель, керівник «Центру громадського моніторингу та досліджень» Мирослав Сімка, досвід компанії, незалежно від того, коли вона його набула, у 2015 чи 2017 році, є підтвердженням її можливості надати певні послуги чи поставити певні товари.

«Відтак така вимога може бути розцінена як дискримінаційна. Особливо враховуючи те, що можна було зекономити бюджетні кошти. Практика щодо висновків Державної аудиторської служби у таких випадках різна. Аудитори в певних областях визнають таку вимогу як дискримінаційну. Натомість в Івано-Франківській області порушень в цьому не бачать. Не має норм закону, які б однозначно забороняли ставити вимоги до учасників щодо наявності досвіду в певні роки», – розповів він.

Кінцевим бенефіціаром ТОВ «Енерго Прайм» є Ірина Кугукова.

Власником ТОВ «Паливторг», яке зареєстроване у Львові на початку 2016 року, є Олександр Морозов. Згідно з Prozorro, фірма протягом 2017 року отримала 23,5 млн грн на 22 підрядах, з них 13,6 млн грн — у Львівській області.