- NGL.media - https://ngl.media -

Під крилом Онуру

26.10.2017 @ 12:43 в Розслідування

Нещодавно голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка та його заступники літали на міжнародну виставку в місто Брно (Чехія). Робочий візит викликав неабиякий розголос, оскільки, за інформацією місцевих медіа [1], Синютка скористався чартерним рейсом невідомої компанії.

Пізніше голова ЛОДА підтвердив цю інформацію та заявив, що за переліт він заплатив особисті 29,8 тис. грн, а  поспіх був зумовлений робочою необхідністю. При цьому, кому належав літак, він так і не повідомив.

«Наші гроші. Львів» з’ясували ці деталі. Виявилось також, що оренда літака, яким скористались львівські чиновники, коштує значно більше, ніж заплатив Олег Синютка зі свого сімейного бюджету. Знижку на понад 90% голові області зробила приватна компанія, яка отримує в області мільярдні підряди на ремонт доріг.

За міжнародними стандартами, така велика знижка держслужбовцю на будь-які послуги трактується як корупція.

***

«День перед тим ми планували вилетіти рейсом через Варшаву. На превеликий жаль, сесія обласної ради, де пропонувалися також деякі провокативні заяви, затягнулась, – пояснив Олег Синютка оренду чартерного літака в ефірі [2] львівського телеканалу. – Тому увечері 10 числа я пошукав, хто може допомогти, щоби забезпечити цей переліт. І оплатив 29800 гривень за цей переліт, який відбувся за маршрутом Львів – Брно – Львів. І ніякого секрету в цьому немає».

Попри те, що ніякого секрету нема, у відповідь на запит «НГ. Львів» в адміністрації відмовились назвати власника літака та реєстраційний номер повітряного судна.

З відповіді ми лише дізналися, що чартерний літак на борту з головою ЛОДА вилетів зі Львова до Брно о 7:34 і звідти стартував назад вже о 21:12.

Крім того, нам офіційно повідомили склад делегації: на борту був не лише Олег Синютка. Разом з ним за його кошти полетіло ще три посадовці з ЛОДА: його заступниця Ірина Гримак, директор департаменту освіти і науки Любомира Мандзій та директор департаменту економічної політики Роман Филипів. А начальник управління інвестиційної політики Роман Матис добирався самостійно та також своїм коштом.

[3]

Відтак, вартість перельоту чартером з розрахунку на одного пасажира в одну сторону становила 3725 грн або в обидві – 7450 грн. Це значно дешевше, аніж добиратись до Брно рейсовими літаками. Наприклад, найдешевші квитки, які нам вдалось знайти, на одну людину зі Львова до Брно та назад на жовтень коштували понад 17 тис. грн. І це за умови прильоту і відльоту з різницею в 3-4 дні та 16-36 годин у дорозі.

Хто врятував Синютку

В ЛОДА ігнорували не лише питання про реєстраційний номер літака, але й про кількість пасажирів на борту. Наприклад, не було зрозуміло, чи Олег Синютка орендував увесь літак, чи лише чотири місця в ньому. Останній варіант міг би прояснити питання низької ціни.

Ми зателефонували одній із пасажирок – Любомирі Мандзій, аби спитати про кількість пасажирів в літаку, однак вона виголосила кілька речень про користь подорожі і без попереджень кинула слухавку.

[4]

Директор департаменту освіти і науки ЛОДА Любомира Мандзій опублікувала в соцмережі Facebook фото з літака

За допомогою власних джерел нам вдалося з’ясувати, що команда ЛОДА здійснила подорож без зайвих пасажирів. І не якимось легкомоторним Cessna, а реактивним літаком бізнес-класу Falcon 2000.

[5]

Falcon 2000, який належить Onur, фото: Mustafa Sandikci  [6]

Цей літак належить турецькій компанії Onur Group [7].

Falcon 2000 описують як просторий літак, який ідеально підходить для відпочинку та бізнес-перемовин. Максимальна кількість пасажирів – 10 осіб. «Літак забезпечить необхідний комфорт та дозволить не переривати зв’язок зі світом. Він також має ексклюзивні та елегантні деталі», – описують [8] літак різні сайти.

Onur Group займається приватними авіаперевезеннями з 2012 року. Компанія надає послуги повітряного таксі двома літаками – Falcon 2000 (реєстраційний номер TC-CTN) та Cessna Citation XLS (реєстраційний номер TC-DAG).

[9]

Зображення з сайту Onur Group

Перші дві літери в номері означають код країни. Наприклад, для України – це UR, а для Туреччини – TC.

[10]

Салон літака Falcon 2000

[11]

Олег Синютка у телефонному коментарі «НГ. Львів» підтвердив, що літак в оренду надала компанія Onur. Щодо низької ціни за переліт, то він, цитуємо, «поторгувався».

«Можете запитати інші компанії, які надають такі послуги. Це, я так розумію, плюс-мінус собівартість польоту», – сказав він.

Ми, звичайно ж, поцікавились в інших компаніях, які надають такі послуги. І зрозуміли, що очільник Львівської області дуже погано уявляє собі ціни на ринку авіаперевезень або надзвичайно добре торгується.

Вартість перельоту в кожному випадку розраховується окремо. Ціни на приватний чартерний рейс за маршрутом Львів-Брно-Львів починаються від 4,7 тис. євро при польоті на легкомоторному літаку, наприклад, Cessna Citation XLS. Вартість перельоту на літаку бізнес-класу – від 14 тис. євро.

На кількох сайтах також вказано базовий тариф і для приватного польоту на турецькому літаку Falcon 2000 з цим же номером TC-CTN, і він становить [12] 6 тисяч доларів за годину. Ми звернулись з листом до авіакомпанії Onur Group для розрахунку вартості аналогічного перельоту, однак станом на обід 26 жовтня відповіді не отримали. Так само вчора через зайнятість не змогли надати коментар і в київському офісі компанії.

Враховуючи ціни у відкритих джерелах, ми таки можемо розрахувати приблизну вартість оренди літака за маршрутом Львів-Брно-Львів. Час польоту зі Львова до Брно – приблизно година. Отже, щонайменше $12 тис. (чи то 320 тис. грн) за політ в Брно та назад мала б отримати компанія Onur. Але, виходить, вона надала знижку у розмірі 90% голові Львівської ОДА.

Загадковий пасажир 

Ще один цікавий момент польоту. За інформацією нашого джерела, на борту літака перебували п’ять пасажирів. Натомість, керівник апарату ЛОДА у відповіді на запит заявила, що вилетіли зі Львова четверо осіб.

Олег Синютка також підтвердив нам інформацію про п’ятьох пасажів і навіть перерахував їх: «Був заступник, директор департаменту економіки, директор департаменту освіти і директор департаменту АПК».

Виглядає на те, що в апараті ЛОДА не знали про поїздку до Брно Наталії Хмиз, директора департаменту агропромислового комплексу. Вона відсутня також на всіх офіційних фотографіях з візиту в Брно.

[13]

Офіційне фото з делегацією ЛОДА в Брно

Ми звернулись із запитанням до Наталії Хмиз, чи була вона у складі делегації, однак на момент публікації вона не надала відповідь.

Чи є корупція?

За даними Prozorro, українське відділення компанії Onur лише з початку 2017 року отримало у Львівській області підрядів на понад 2,5 млрд грн. А за даними порталу YouControl [14], загалом по Україні, у 2017 році компанія стала переможцем державних тендерів на суму 4,7 млрд грн. 12 жовтня 2017 року компанія уклала [15] чергову угоду на 232 млн грн на ремонт автодороги Нижанковичі – Самбір – Дрогобич – Стрий.

У занадто дешевій оренді літака голова ЛОДА Олег Синютка не вбачає проблем. «Ну, я ж не використовував для цього державні кошти. Я не їздив на відпочинок. Я витягнув з кишені і заплатив свої власні гроші. Що тут поганого?», – каже Олег Синютка.

А на запитання, чи не захоче потім Onur якісь переваги, каже, що він «занадто мудрий і досвідчений чоловік, щоби на себе брати якісь зобов’язання».

Водночас Дарина Каленюк, виконавчий директор Центру протидії корупції, каже, що пільгова оренда літака має ознаки корупції.

«Тут є ознаки корупції. Більше того, я вам скажу, що за міжнародними стандартами, така знижка на переліт може трактуватися як хабар. З того, що ви мені розповіли, я бачу ознаки, достатні для того, щоб розпочати кримінальне провадження. Це державний службовець, і для нього є певні обмеження. Існувала така практика, що бізнес давав хабарі держслужбовцям у вигляді квитків на літак, безкоштовного готельного відпочинку чи туристичної подорожі», – каже Дарина Каленюк.

Олександра Губицька, Наталія Онисько

Матеріал підготовлено за підтримки МФ «Відродження»


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2017/10/26/pid-krylom-onuru/

URLs in this post:

[1] медіа: https://zaxid.net/golova_loda_oleg_sinyutka_vinaynyav_sobi_privatniy_litak_dlya_polotu_u_brno_n1438623

[2] ефірі: http://vgolos.com.ua/news/synyutka_rozpoviv_u_skilky_yomu_obiyshovsya_charter_do_chehii_286124.html

[3] Image: https://ngl.media/wp-content/uploads/2017/10/відповідь-лода.jpg

[4] Image: https://ngl.media/wp-content/uploads/2017/10/мандзій-брно.jpg

[5] Image: https://ngl.media/wp-content/uploads/2017/10/онур-літак-4.jpg

[6] Mustafa Sandikci : https://www.jetphotos.com/photographer/69746/photos

[7] Onur Group: http://www.onurgroup.com/RU/Onur/content/%D0%90%D0%B2%D0%B8%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F/

[8] описують: http://www.soylu-aviation.com/Model/17/falcon-2000s

[9] Image: https://ngl.media/wp-content/uploads/2017/10/літак-онур.jpg

[10] Image: https://ngl.media/wp-content/uploads/2017/10/онур-літак-3.jpg

[11] Image: https://ngl.media/wp-content/uploads/2017/10/онур-літак-2.jpg

[12] становить: http://www.aircharterguide.com/Operator_Info/SWAN+AVIATION/97152/ANKARA/66543

[13] Image: https://ngl.media/wp-content/uploads/2017/10/склад-делегації.jpg

[14] YouControl: https://youcontrol.com.ua/catalog/company_details/32851616/

[15] уклала: http://nashigroshi.org/2017/10/25/turky-vyhraly-v-odesytiv-sche-chvert-milyarda-na-sekretnyj-remont-dorohy-na-lvivschyni/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.