Чартер з 90% знижкою для робочої поїздки в Брно голові ЛОДА надала компанія Onur

26 Жовтня 2017

Нещодавно голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка та його заступники літали на міжнародну виставку в місто Брно (Чехія). Робочий візит викликав неабиякий розголос, оскільки, за інформацією місцевих медіа, Синютка скористався чартерним рейсом невідомої компанії. Пізніше голова ЛОДА підтвердив цю інформацію та заявив, що за переліт він заплатив особисті 29,8 тис. грн, а  поспіх був зумовлений робочою необхідністю. При цьому, кому належав літак, він так і не повідомив.

«Наші гроші. Львів» з’ясували деталі цього перельоту. Виявилось, що оренда літака, яким скористались львівські чиновники, коштує значно більше, ніж заплатив Олег Синютка зі свого сімейного бюджету. Знижку на понад 90% голові області зробила компанія Onur Group, яка отримує в області мільярдні підряди на ремонт доріг.

За міжнародними стандартами, така велика знижка держслужбовцю на будь-які послуги трактується як корупція.

За допомогою власних джерел нам вдалося з’ясувати, що команда ЛОДА здійснила подорож реактивним літаком бізнес-класу Falcon 2000 з реєстраційним номером TC-CTN , який належить турецькій компанії Onur Group.

Цю інформацію Олег Синютка підтвердив у телефонному коментарі «НГ. Львів». Щодо низької ціни за переліт, то він, цитуємо, «поторгувався».

«Можете запитати інші компанії, які надають такі послуги. Це, я так розумію, плюс-мінус собівартість польоту», – сказав він.

Проте за даними авіакомпаній, що надають послуги приватних перельотів, вартість в кожному випадку розраховується окремо. Ціни на приватний чартерний рейс за маршрутом Львів-Брно-Львів починаються від 4,7 тис. євро при польоті на легкомоторному літаку, наприклад, Cessna Citation XLS. Вартість перельоту на літаку бізнес-класу – від 14 тис. євро.

На кількох сайтах також вказано базовий тариф і для приватного польоту на турецькому літаку Falcon 2000 з цим же номером TC-CTN, і він становить 6 тисяч доларів за годину. Отже приблизна вартість оренди літака за маршрутом Львів-Брно-Львів, з розрахунку 2 годинного польоту, становить щонайменше $12 тис. (чи то 320 тис. грн). Тобто, компанія надала знижку на політ у понад 90%.

За даними Prozorro, українське відділення компанії Onur лише з початку 2017 року отримало у Львівській області підрядів на понад 2,5 млрд грн. А за даними порталу YouControl, загалом по Україні, у 2017 році компанія стала переможцем державних тендерів на суму 4,7 млрд грн. 12 жовтня 2017 року компанія уклала чергову угоду на 232 млн грн на ремонт автодороги Нижанковичі – Самбір – Дрогобич – Стрий.

Виконавчий директор Центру протидії корупції Дарина Каленюк, каже, що пільгова оренда літака має всі ознаки корупції.

«Тут є ознаки корупції. Більше того, я вам скажу, що за міжнародними стандартами, така знижка на переліт може трактуватися як хабар. З того, що ви мені розповіли, я бачу ознаки, достатні для того, щоб розпочати кримінальне провадження. Це державний службовець, і для нього є певні обмеження», – пояснила Каленюк.

Решту подробиць візиту читайте тут.