- NGL.media - https://ngl.media -

Голова сільради із Золочівського району заплатить 20 тис. грн штрафу за вимагання 9 тис. грн хабара

25.10.2017 @ 09:00 в Новини

Золочівський районний суд визнав винним голову Заставнянської сільської ради Михайла Балича в отриманні хабара у 9 тис. грн за вплив на прийняття депутатами сільради рішення про надання в оренду та власність земельних ділянок. Балич повинен сплатити штраф у розмірі 20,4 тис. грн. Про це стало відомо з вироку [1], оприлюдненого у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Згідно з матеріалами справи, ініціатором отримання хабара був саме Балич. У травні поточного року до сільської ради звернувся підприємець, який планував займатися сільським господарством у Золочівському районі. Підприємець хотів орендувати, а в подальшому отримати у власність земельні ділянки. Михайло Балич сказав, що є вільні ділянки і запропонував підприємцеві написати заяви, які мали б в подальшому розглянути депутати місцевої ради.

4 липня депутати Заставнянської сільської ради проголосували за надання підприємцеві в оренду ділянки площею 1,99 га для ведення особистого селянського господарства.

А 20 липня голова знову зустрівся з підприємцем в своєму кабінеті і повідомив, що депутати проголосували за оренду та «висловив протиправну пропозицію про надання йому грошових коштів у загальній сумі 9 тис. грн». Гроші він хотів отримати за «здійснення впливу» на депутатів, які вже проголосували за надання ділянки в оренду, а також мали б погодити надання цієї ділянки у власність.

Крім того голова запевнив, що підприємець також отримає в оренду ще одну ділянку площею 17,6 га. Для цього він переконає депутатів зарахувати її до земель запасу сільської ради, і підприємець отримає право оренди через аукціон.

У той самий день підприємець заплатив перші 3 тис. грн.

Ще 6 тис. грн Михайло Балич отримав від підприємця 27 липня в своєму ж кабінеті у сільській раді. Але виконати решту частину угоди не встиг –  у цей день його затримали, а отримані кошти вилучили.

28 липня йому повідомили [2] про підозру у скоєнні злочину за ч. 3 ст. 368 КК – одержання неправомірної вигоди особою, що займає відповідальне становище, поєднане з вимаганням. Того ж дня суд обрав запобіжний захід щодо Балича – заставу у 32 тис. грн.

Сільський голова погодився укласти угоду про визнання винуватості і його дії перекваліфікували з ч. 3 ст. 368 КК на значно м’якшу ч. 2 ст. 369-2 КК. Тобто спочатку йому загрожувало позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років, а після перекваліфікації – покарання у вигляді штрафу або позбавлення волі на строк від двох до п’яти років.

13 жовтня суд затвердив угоду про визнання винуватості, яку Михайло Балич уклав з прокуратурою на стадії досудового розслідування. Балича визнали винним в «одержанні неправомірної вигоди за вплив на прийняття рішення особами, уповноваженими на виконання функцій держави».

Михайла Балича обрали сільським головою Заставнянської сільської ради на місцевих виборах у 2015 році. Раніше він займався підприємницькою діяльністю, зокрема, лісозаготівлею.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2017/10/25/holova-silrady-iz-zolochivskoho-rajonu-zaplatyt-20-tys-hrn-shtrafu-za-vymahannya-habara-u-9-tys-hrn/

URLs in this post:

[1] вироку: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/69572905

[2] повідомили: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/67983259

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.