Працівник комунального підприємства облради, якого засудили на два роки за хабар, керує іншим комунальним підприємством

Галицький районний суд Львова визнав винним в отриманні хабара у 18 тис. грн колишнього інженера-проектувальника комунального підприємства ЛОР «Архітектурна основа» Ярослава Лавріна. 11 жовтня суд призначив 29-річному Лавріну покарання у вигляді двох років обмеження волі. Про це стало відомо з тексту вироку, розміщеного у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Справу у суді розглядали з жовтня минулого року. Згідно з матеріалами справи, інженер-проектувальник Ярослав Лаврін 10 червня 2016 року отримав від підприємця з міста Добромиль у своєму робочому кабінеті хабар у розмірі 18 тис. грн за виконання робіт із розробки двох паспортів прив’язки МАФів та ескізів цих МАФів у кольорі. Ці документи він видав підприємцю без оформлення договірних відносин. Тобто дані паспорти фактично нечинні.

При цьому, за виготовлення цих паспортів, сам Лаврін заплатив сертифікованому інженеру-проектувальнику, що співпрацює з «Архітектурною основою», 100 грн. У всякому випадку така сума зазначена у актах виконаних робіт.

Під час судового засідання підприємець сказав, що звернувся до правоохоронних органів через те, що «про оформлення будь-яких договорів» йому Лаврін не повідомляв та просив дати йому готівкою 18 тис. грн. Заяву про те, що працівник комунального підприємства Заяву про те, що працівник комунального підприємства вимагає в нього хабар, він подав 30 травня 2016 р.

Під час судового засідання Ярослав Лаврін свою вину заперечив і заявив, що дії замовника та поліції «носять щодо нього провокаційний характер, спрямований на те, щоб скомпрометувати його, та показати ефективність роботи правоохоронного органу».

Як стало відомо з судових ухвал, в процесі слідства статтю, за якою обвинувачували чиновника, замінили на більш м’яку. Підозру висували за ч. 4 ст. 368 (підкуп особи, що надає публічні послуги), а вирок винесли за ч.3 ст.354 КК (підкуп працівника підприємства). Якщо перша передбачає покарання у вигляді позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років, з конфіскацією майна, то друга – штраф до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів або громадські роботи, або обмеження чи позбавлення волі на строк до двох років.

Обмеження волі, відносно новий вид покарання, який, полягає в утриманні особи у виправних центрах – установах відкритого типу в межах області де мешкає засуджений без ізоляції від суспільства, але під наглядом та обов’язковим залученням до праці.

До речі, 23 червня минулого року Лавріна звільнили з «Архітектурної основи» – ще до того, як слідчий суддя встиг розглянув клопотання слідчого про його відсторонення від посади. А 7 жовтня 2016 р. Лавріна призначили в. о. директора іншого комунального підприємства Львівської обласної ради – «Центру просторового розвитку».

У телефонному коментарі «НГ. Львів» 20 жовтня Ярослав Лаврін підтвердив, що виконує обов’язки директора КП ЛОР «Центр просторового розвитку». На вирок Галицького районного суду він планує подати апеляційну скаргу, оскільки своєї вини не визнає.