Мерії вдалось повернути одне з приміщень зі списку «афери століття» через Вищий господарський суд

18 Жовтня 2017

Вищий господарський суд України повернув у комунальну власність нежитлове приміщення площею 104,6 кв. м на вулиці Старознесенській, 194 у Львові. Це приміщення було у списку незаконно відчужених комунальних приміщень так званої «афери століття». Про це стало відомо з постанови суду розміщеної в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Цікаво, що з постанови Вищого госпсуду випливає, що кількість осіб, задіяних у шахрайській схемі, є більшою, ніж про це повідомлялось раніше. Або ж до списку «афери століття» додали інші, раніше втрачені приміщення.

Нагадаємо, у листопаді минулого року спеціалісти управління комунальної власності ЛМР виявили, що десятки комунальних приміщень Львова перереєстровані на приватних осіб – львівських підприємиць Ірину Сандул та Людмилу Малькову. «НГ. Львів» детально писало про схему, за якою було здійснено відчуження міського майна.

Після відкриття кримінального провадження на частину приміщень було накладено арешт. Зокрема, на магазин площею 104,6 кв. м на вулиці Старознесенській.

Згідно з матеріалами справи, на нього претендувало ТОВ «Любава Шанс», яке і подало касаційну скаргу до Вищого господарського суду України. Кінцевими бенефіціарними власниками товариства зазначені Зоряна Єзерська та Оксана Матіяш, остання також є директором фірми. Тобто ці люди раніше не фігурували серед тих, хто привласнював комунальне майно.

Крім того, з’ясування питання власності даного приміщення було предметом розгляду в господарських судах ще з 2014 року. Спочатку на нього претендувало львівське ТОВ «Зіронька», яке мотивувало право власності тим, що у 1996 році придбало його шляхом викупу в процесі зміни власності державного підприємства «Зіронька». Проте в суді з’ясувалось, що зміна власності не відбулась, як доказ – дане приміщення вже ТОВ «Зіронька» орендувало у міського управління комунальної власності, яке стало офіційним власником згідно з розпорядженням №306 Личаківської районної адміністрації у 2006 році.

Відсутність права власності на приміщення не завадило ТОВ «Зіронька» у 2001 році продати його ПП «Папірус-М». Чи відбулось передавання реальних коштів невідомо, але оцінка становила 105 тис. грн. В будь-якому випадку у 2014 році «Папірус-М» намагалось відстояти своє право власності паралельно у двох судових процесах. І якщо позов до «недобросовісного продавця» фірми «Зіронька» товариство програло, то позов до Личаківської адміністрації про скасування розпорядження  – виграло. Втім виграло тимчасово. Вже апеляційний суд скасував рішення, але за короткий проміжок часу «Папірус-М» віддало приміщення у статутний фонд фірми «Любава Шанс».

Варто зауважити, що власницею ПП «Папірус-М», яке було ліквідовано 11 жовтня 2017 року, була Оксана Матіяш, співвласниця та директор ТОВ «Любава Шанс».

Юристам мерії вдалось довести і змову, і незаконне вилучення майна. В результаті  суд визнав ТОВ «Любава Шанс» недобросовісним набувачем майна з огляду на «очевидну обізнаність про відсутність у «Папірус-М» (у яких керівниками є одна і та сама особа), як права власності на спірне нерухоме майно, так і законного права на його відчуження (передачу до статутного капіталу)».

Крім того, суд відзначив, що «процес вибуття спірного нерухомого майна з володіння територіальної громади міста Львова відбувався з порушенням вимог законодавства».