«Лісова» фірма сусідки Пешка не доплатила 900 тисяч податків – слідчі «податкової»

18 Жовтня 2017

ТОВ «ДСЛ Вуд Юкрейн» ухилилося від сплати ввізного мита та ПДВ на майже 901,2 тис. грн при ввезені товарів в Україну в 2014 році. Про це свідчить документальна перевірка компанії, на яку слідчі посилаються в рамках досудового розслідування.

Нагадаємо, першими засновниками «ДСЛ Вуд Юкрейн» у рівних долях були Романа Жужевич та фінська компанія «ДСЛ Вуд Оу». На той момент Романа Жужевич була не лише сусідкою гендиректора обласного комунального лісогосподарського підприємства «Галсільліс» Петро Пешка, а також його родичкою. Цей зв’язок не заважав «ДСЛ Вуд Юкрейн» отримувати замовлення від дочірніх підприємств «Галсільлісу» та купувати в нього лісоматеріали.

Підставою для відкриття кримінального провадження №32017140000000044 став акт перевірки «ДСЛ Вуд Юкрейн», датований травнем цього року. Відповідно до нього, службові особи фірми порушили строки тимчасового ввезення сільськогосподарської техніки, запасних частин до неї, а також лісонарізальної техніки на митну територію України. Перевірка встановила, що було занижено податкове зобов’язання по сплаті мита на 271 тис. грн та податку на додану вартість на понад 630 тис. грн. Відтак, заявили слідчі суду, службові особи «ДСЛ Вуд Юкрейн» ухилилися від сплати податків на загальну суму майже 901,2 тис. грн.

Слідчі також повідомили суду, що директором фірми «ДСЛ Вуд Юкрейн» з 21 листопада 2014 року значиться Олексій Данилюк (у 2016 році він стане єдиним власником компанії), проте договори та інші документи фінансово-господарської діяльності укладаються та підписуються попереднім директором Лі Вангнінг.

Нагадаємо, у 2014-2015 роках «ДСЛ Вуд Юкрейн» експортувала лісоматеріалів, деревини на понад 18 млн грн.

Нині Петро Пешко очолює Хмельницьке обласне управління лісового та мисливського господарства.