Суд амністував чиновницю з Сокалю, яка підписала підроблені накладні про поставку меблів та обладнання

12 Жовтня 2017

Сокальський районний суд визнав винною у службовому підробленні та розтраті бюджетних коштів Світлану Гойдало – начальницю відділу фінансово-господарського забезпечення Сокальської РДА – та одразу звільнив її від покарання на підставі закону «Про амністію у 2014 році». Про це стало відомо з тексту вироку, розміщеного у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Гойдало інкримінували розтрату чужого майна шляхом зловживання службовим становищем (ч. 2 ст. 191 КК) та внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей (ч.1 ст. 366 КК).

Кошти були розтрачені ще у 2013 році. Згідно з матеріалами справи, під час закупівлі обладнання і меблів для Центру надання адміністративних послуг Сокальської РДА Гойдало підписала накладні про отримання товарів від двох фізичних осіб – підприємців  на загальну суму 49,64 тис. грн. Але при цьому реально було проставлено товару лише на 14,92 тис. грн.

Факт нестачі обладнання і меблів на 34,72 тис. грн у поліції виявили лише у липні 2016 р.

На суді свою вину Світлана Гойдало визнала частково, і, зокрема, сказала, що «підписала накладні під тиском голови Сокальської РДА, щоб пройшла проплата коштів». Умислу на заволодіння коштами, за її словами, в неї не було, і товар вона не отримувала. Тодішня голова РДА, Наталія Карташова, їй пообіцяла, що товар буде поставлений вчасно.

Один з підприємців на суді, як свідок, підтвердив твердження чиновниці про те, що вона не отримувала товар. Він також повідомив, що він спочатку отримав гроші за непоставлений товар і лише потім придбав його.

Обшуки, проведені за місцем проживання Гойдало та Карташової, нічого не дали, хоча слідчі сподівалися виявити та вилучити недоотримане обладнання або ж документи, що стосувалися цієї закупівлі.

Дисциплінарна комісія Сокальської РДА у вересні 2016 року рекомендувала у поданні голові РДА звільнити Гойдало з державної служби, проте звільнення так і не відбулося, оскільки вона була відсторонена від посади ухвалами суду. У жовтні 2016-го та у березні 2017-го Світлана Гойдало подавала, як службова особа, річні електронні декларації до НАЗК. Згідно з ними, ані вона, ані її чоловік ніякого рухомого та нерухомого майна не мають.