Вкрасти землю у Львова. Спосіб №1

Коротка історія про успішний досвід «вилучення» землі у громади Львова, «освяченої» львівським судом
11 Жовтня 2017

Півгектара комунальної землі у Львові на вулиці Пасічній, 146 перейшли у приватну власність без відома на те Львівської міськради. Забудовники планували звести на ділянці багатоповерхівку. Поки що їх плани залишають лише планами, але «Наші гроші. Львів» вирішили розповісти детальніше, як саме діють махінатори.

 

 

Влаштувати спір за землю

Все почалося з того, що через 14 років одна львівська фірма згадала, що в неї є земельна ділянка, якою користується інша фірма.

Ділянка площею 0,483 га на вулиці Пасічна, 146, про яку піде мова далі, вперше з’являється в рішенні Господарського суду Львівської області від квітня 2017 року. Дві львівські фірми подали позови одна проти одної – ТОВ «Колібрі-Х» ЛТД та ПП «Астері».

«Колібрі-Х» позивалося до «Астері» з вимогою компенсувати збитки за фактичне користування цією ділянкою протягом чотирнадцяти років – а це майже 184 тис. грн. Свій позов компанія обґрунтовувала тим, що вона є власником ділянки на підставі державного акту на право власності на землю, виданого ще у травні 2000 року.

Натомість «Астері» стверджувало у своїй позовній заяві, що купило у 2003 році у «Колібрі-Х» ЛТД дві будівлі площею 12,4 кв. м та 25,5 кв. м на цій землі і в такий спосіб набуло право власності й на саму земельну ділянку.

Суддя Олександра Запотічняк зайняла позицію «Астері», тобто визнав за фірмою право власності на ділянку, посилаючись на принцип цілісності об’єкта нерухомості із земельною ділянкою, на якій цей об’єкт розташований.

Зареєструвати- продати-перепродати

Рішення суду було 25 квітня цього року. Через місяць, 19 травня, «Астері» зареєструвало в реєстратора Зубрянської сільської ради право власності на спірну ділянку, свідчать дані Державного земельного кадастру.

А вже через 4 дні «Астері» чи то продало, чи то подарувало землю «Колібрі-Х». Поясненням раптової відмови від права власності на землю, відстояної в суді, ймовірно, є тісний зв’язок між ПП «Астері» і ТОВ «Колібрі-Х» ЛТД.

Справа в тому, що ці фірми почали «займатися» нерухомістю лише під кінець 2016 року. А до часу, згідно з даними порталу YouControl, їх профілем була туристична діяльність та стоматологічна практика відповідно.

У 2016 році ці підприємства не лише змінили вид діяльності, але й власників. Сьогодні власником  «Астері» є львів’янин Володимир Данило, а «Колібрі-Х» ЛТД – Тарас Усачов. А ще рік тому обидві фірми належали такому собі Леонідові Шимчаку.

Але ще більш дивним виглядає наступний крок фірми, яка спочатку втратила , а потім несподівано знову отримала землю. «Колібрі-Х» ЛТД побуло власником землі лише… 2 дні. Вже 25 травня фірма продала ділянку третій фірмі – ТОВ «Будівельний альянс-плюс».

Як повернути землю

«Будівельний альянс-плюс» тепер є так званим добросовісним набувачем власності. Тобто повернення ділянки в комунальну власність є досить проблематичним. Власником 80% фірми є відомий скандальний забудовник з Тернополя Ігор Гуда, ще 20% відсотків контролюють структури пов’язані з екс-банкіром Віталієм Ломаковичем.

«Будівельний альянс-плюс» вирішив звести на землі десятиповерхівку з прибудованими гаражами і звернувся за містобудівними умовами та обмеженнями до міськради, де запідозрили підробку документів.

Сергій Коровайник, директор департаменту містобудування ЛМР розповідав, що у рішенні є посилання на державний акт про власність під певним номером і датою, але це не номер реєстрації акту, а лише номер бланку. Відтак, 31 липня міськрада відмовила фірмі у видачі містобудівних умов та обмежень.

Як розповіла «НГ. Львів» директор юридичного департаменту ЛМР Гелена Пайонкевич, жодних рішень Львівською міською радою як власником щодо земельної ділянки не приймались, а документації із землеустрою не затверджували.

«Немає жодної інформації про номер реєстрації в книзі записів державного акта на право власності на цю земельну ділянку по вул. Пасічній. Таким чином, з огляду на те, що межі земельної ділянки в натурі встановлені не були, дані про ділянку до Державного земельного кадастру не внесено, право власності на ділянку у встановленому законом порядку не зареєстровано, земельна ділянка відповідно до вимог ч. 1 ст. 79-1 ЗК була не сформованою. У Господарського суду Львівської області були відсутні підстави для визнання права власності на таку земельну ділянку», – розповіла Пайонкевич.

Львівська місцева прокуратура № 1 в інтересах міста подала апеляційну скаргу на рішення суду, згідно з яким «Астері» стало власником землі.

«На підставі даних від міськради ми оскаржуємо рішення суду. В матеріалах справи ми бачили державний акт на землю – він не відповідає встановленим вимогам», – розповів «НГ. Львів» прокурор Львівської місцевої прокуратури № 1 Роман Поліщук.

За його словами, кримінального провадження у цій справі не має.

«Якщо буде позитивне рішення апеляційного суду, тоді ми ініціюватимемо розслідування», – каже він.

Наступне засідання по апеляційній скарзі прокуратури відбудеться 17 жовтня. І прокурор, і керівник юридичного департаменту вважають, що шанси на повернення ділянки є. Тим більше, що там не розпочалось будівництво. Втім вже є приклад, коли суд став на бік «загарбників». Про нього нижче.

Історія друга, дуже схожа

Це вже не перший випадок «узаконення» права власності на землю через суд. У лютому цього року в мерії несподівано виявили, що ділянка площею майже 0,58 га на вулиці Біберовича (район Рясне), яка призначалась для облаштування майданчика для вигулу і дресирування собак в рамках громадського бюджету, перейшла у приватну власність.

Нагадаємо, 7 грудня 2016 року приватний львівський нотаріус Ігор Кулиняк зареєстрував право власності на цю ділянку за ТОВ «Яворівбуд-Інвест». Це товариство було створено лише за день до того – 6 грудня. А власником ділянки стало на підставі акту передачі-приймання майнового внеску в статутний капітал підприємства. Внесок цей зробило ТОВ «Аверс», яке на короткий час стало співвласником «Яворів-Інвестбуд», а потім вийшло із засновників.

Але саме «Аверс» легалізувало право власності на цю ділянку. Підприємство звернулось до суду, через те, що в Держгеокадастрі відмовлялись реєструвати ділянку через сумніви у достовірності документів від 2000 року. Проте Львівський окружний адміністративний суд визнав їх цілком прийнятними і 24 жовтня зобов’язав провести реєстрацію права власності на земельну ділянку на вулиці Біберовича за ТОВ «Аверс». У грошовому еквіваленті ділянку площею 0,58 га оцінили лише в 15 тис. грн.

29 травня цього року суд залишив без задоволення апеляційну скаргу Львівської місцевої прокуратури №1 на рішення Львівського окружного адмінсуду. Прокуратура також подала касаційну скаргу, однак розгляд справи ще триває.

Про фігуранта схеми по Пасічній, 146

Тарас Усачов, власник «Колібрі-Х» ЛТД, вже не вперше фігурує в судових справах про махінацію з нерухомим майном. Наприклад, в ухвалі слідчого судді Шевченківського районного суду йдеться, що Усачов передав належну йому половину квартири у Львові у статутний капітал приватного підприємства «УТЛ», що належало його колишній дружині «з метою ухилення від сплати боргу та ухилення від виконання судового рішення».

Слідчі з’ясували, що «УТЛ» не здійснювало жодної діяльності, а було створено лише з метою переведення до його статутного фонду конкретного майна. До речі, в результаті помешкання не лише не арештували, але й підприємство набуло право власності на всю квартиру. Набуло через суд, а судилось ПП «УТЛ» з ПП «Виробничо-комерційна фірма «Купол-ЛВ», власником якої до 2016 року був, той самий Леонід Шимчак.

Дмитро Борисов

P.S. Редакція намагалась отримати коментарі представників «Колібрі-Х» ЛТД  та «Астері», однак за вказаними в реєстрі телефонами ніхто не підіймав слухавку.

Матеріал підготовлено за підтримки МФ «Відродження»