Суд зобов’язав львівську поліцію зареєструвати кримінальне провадження по військовій академії

11 Жовтня 2017

Слідчий суддя Галицького районного суд Львова 29 вересня зобов’язав Головне управління Національної поліції у Львівській області розглянути заяву заступника виконавчого директора громадської організації «Центр протидії корупції» про кримінальне правопорушення та внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Як стало відомо із ухвали суду, 14 серпня цього року «Центр протидії корупції» подав заяву до поліції про вчинення злочину за фактом розтрати майна та корупційних діянь при закупівлі товарів Національною академією сухопутних військ ім. Гетьмана П. Сагайдачного.

Відповідну заяву громадська організація написала після публікації «Наші гроші. Львів» про закупівлю академією 40 тонн м’яса на майже 4 млн грн у 23-річного підприємця, який надавав відгук від ФОПа, який вже три місяці як припинив свою діяльність.

Слідчий суддя вирішив, що обставини, викладені ЦПК у заяві про вчинення кримінального правопорушення є такими, що свідчать про можливе вчинення особами кримінального правопорушення, відтак невнесення відомостей до ЄРДР вважається судом неправомірним.

Крім того, Військова служба правопорядку виявила низку фінансових порушень під час проведення закупівель Яворівською КЕЧ. Про це стало відомо із відповіді начальника головного квартирно-експлуатаційного управління ЗСУ Олега Галушка на запит Марії Крекотень, підполковника ЗСУ, яка надала оригінал редакції «НГ. Львів».

Як виявилось, 18 липня 2017 року була створена робоча група Командування Сухопутних військ Збройних Сил України, яка проводила перевірку фактів викладених у розслідуванні «Патріоти із піхоти», опублікованому на нашому сайті 12 липня 2017 року. В якому, зокрема, «НГ. Львів» повідомили про дивні преференції для підприємств «Капітальне будівництво та ремонт» та «Енерігія-Захід» на торгах від Академії. Ми з’ясували, що ці підприємства напряму пов’язані з керівництвом військового ВНЗ та Яворівської КЕЧ.

Цікаво, що робоча група, яка перевіряла дотримання вимог законодавства у Національній академії Сухопутних військ імені гетьмана П. Сагайдачного під час проведення закупівель товарів, робіт та послуг за державні кошти у 2016-2017 роках родинних зв’язків не знайшла.

«В ході перевірки досліджено питання діяльності тендерного комітету та посадових осіб НАСВ ім. П.Сагайдачного, а також питання наявності родинних зав’язків між ними та представниками учасників закупівель. Вивченням особових справ осіб тендерного комітету та посадових осіб НАСВ ім. П.Сагайдачного, родинних зав’язків між ними та учасниками закупівель, проведених закладом, не встановлено», – йдеться у відповіді на запит.

 

Проте під час перевірки «було виявлено ряд фінансових порушень, зокрема, що стосується проведення господарських операцій та проведення процедур закупівель товарів, робіт і послуг». Які саме порушення не повідомляється, але згідно з рішенням міністра оборони від 4 вересня 2017 року, матеріали перевірки направлені до правоохоронних органів.