- NGL.media - https://ngl.media -

Суд відсторонив митника Борисова, якому інкримінують хабарництво, від роботи до 20 листопада

22.09.2017 @ 08:30 в Новини

У Галицькому районному суді Львова вчора, 21 вересня, відбулося засідання у справі про обвинувачення т. в. о. заступника начальника Львівської митниці Юрія Борисова [1]. Мова йде про справу щодо регулярних зборів хабарів керівництвом митниці у своїх підлеглих.

[2]

Юрій Борисов (фото із соцмереж)

Борисова затримали 19 січня 2017 року на отриманні хабара у $5 тис., які були лише першою частиною хабара на загальну суму $15 тис. Обвинувальний акт у цій справі з обвинуваченням Борисова передали до Галицького районного суду ще у травні цього року.

Під час засідання 21 вересня захисник Борисова просив суд визнати недопустимими деякі докази, зокрема, щодо прослуховування та стеження за підсудним. Прокурор попросив часу на підготовку відповіді. Відтак, суддя Віталій Стрельбицький погодився перенести засідання. Також під час засідання суд задовольнив клопотання прокурора про продовження відсторонення Юрія Борисова від виконання посадових обов’язків до 20 листопада.

Як з’ясували «Наші гроші. Львів», кримінальне провадження щодо зборів хабарів було відкрите 14 червня 2016 року за заявою активіста ГО «Львівський автомайдан оновлений» до військової прокуратури Львівського гарнізону.

У заяві йшлося про те, що начальник Львівської митниці Левко Прокіпчук, його заступники Володимир Шокало та Андрій Тодощук разом з керівниками митних постів «систематично отримують неправомірну вигоду від підлеглих працівників». Справу спочатку розслідували у Львові, проте 1 вересня 2016 року заступник військового прокурора Західного регіону Євген Білоусов своєю постановою передав її слідчим військової прокуратурі Тернопільського гарнізону.

З ухвали [3] слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду від 2 вересня випливає, що під час досудового розслідування вже до цього моменту встановили, що Станіслав Сцісловський, начальник митного поста «Краковець» та Орест Кобрин, заступник начальника митного поста «Рава-Руська», як довірені особи керівництва Львівської митниці, а саме Прокіпчука, Шокала і Тодощука, «щомісячно (у період з 1 по 5 число кожного місяця) отримують від підлеглих працівників, а також інших співробітників Львівської митниці ДФС неправомірну вигоду».

Того ж дня слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду відмовив у задоволенні усіх клопотань військового прокурора Тернопільського гарнізону про проведення обшуків за місцем реєстрації митників, у житлі, що належить їхнім родичам та у деяких автомобілях, якими вони користувалися.

У пізніших ухвалах слідчих суддів у цьому кримінальному провадженні Прокіпчука, Шокала і Тодощука вже не згадують. Натомість, у них фігурує т. в. о. заступника начальника Львівської митниці Юрій Борисов.

Військова прокуратура Західного регіону повідомила «НГ. Львів», що матеріали відносно ряду службових осіб Львівської митниці із даного кримінального провадження було виділені в окреме провадження.

І Прокіпчук, і Тодощук також фігурують також у матеріалах іншого кримінального провадження, відкритого 10 березня 2017 року після того, як їхній колега Володимир Шокало зустрівся з військовим прокурором Львівського гарнізону Владиславом Савинцем та підполковником поліції Бобровим. Тоді Шокало запропонував їм хабар у $40 тис. для уникнення кримінальної відповідальності – його, а також Прокіпчука і Тодощука.

Як повідомляли «НГ. Львів», 28 серпня суд засудив [4] Шокала до штрафу у розмірі 8500 грн. Причому розмір хабара зменшився у чотири рази, було змінено статтю ККУ на більш м’яку, немає також згадок про Прокіпчука і Тодощука. За версією обвинувачення, свідка Савинця й обвинуваченого Шокала, хабар був вручений [5] задля непритягнення до кримінальної відповідальності лише його самого.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2017/09/22/sud-vidstoronyv-mytnyka-borysova-yakomu-inkryminuyut-habarnytstvo-vid-roboty-do-20-lystopada/

URLs in this post:

[1] Юрія Борисова: http://ngl.media/2017/02/15/staly-vidomi-podrobytsi-otrymannya-habara-zastupnykom-nachalnyka-lvivskoji-mytnytsi/

[2] Image: http://ngl.media/?attachment_id=14673

[3] ухвали: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/61159104

[4] засудив: http://ngl.media/2017/09/07/zastupnyk-nachalnyka-lvivskoji-mytnytsi-yakomu-zmenshyly-rozmir-habara-u-chotyry-razy-vidbuvsya-shtrafom/

[5] вручений: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/68563242

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.