- NGL.media - https://ngl.media -

У військовій прокуратурі приховують те, куди зникло $30 тис. хабара митника Шокала

19.09.2017 @ 08:30 в Новини

Військова прокуратура Західного регіону відмовилась надати інформацію, куди зникли $30 тис. хабара, які давав колишній заступник начальника Львівської митниці Володимир Шокало військовому прокурору. Так само прокуратура відмовчується, за яких обставин Шокалу змінили обвинувачення.

Як повідомляли [1] «НГ. Львів», Володимира Шокала затримали 17 березня 2017 року, коли він передав хабар у розмірі $40 тис. військовому прокурору Львівського гарнізону Владиславу Савинцю за закриття кримінального провадження щодо виявлених фактів щомісячних поборів з підлеглих.

Однак у вироку [2] від 28 серпня, згідно з яким заступник митниці був засуджений до штрафу у розмірі 8500 грн, вказано, що розмір хабара становив вже $10 тис. У документі не повідомляється, яким чином сума зменшилась в 4 рази.

Відомо, що генпрокурор Юрій Луценко у день затримання Шокала прозвітував у себе на сторінці у Facebook, що митник передавав $40 тис хабара. Аналогічно, у березневих ухвалах [3] по цій справі теж фігурує $40 тис., а не $10 тис. Крім того, саме таку суму хабара вказала у своєму прес-релізі [4] військова прокуратура Західного регіону.

Ще 7 вересня «Наші гроші. Львів» звернулись у прес-службу військової прокуратури за коментарем про обставини такого зменшення хабара, однак там відмовились надати інформацію усно і сказали писати запит.

Втім не допоміг і письмовий запит. Після тижня очікування редакція отримала відписку, в якій прокуратура так і не пояснила зникнення $30 тис.

14 вересня ми звернулись повторно з листом про отримання усного коментаря від керівництва прокуратури або прокурора, який підтримував державне обвинувачення у суді. Станом на 18 вересня прокуратура так і не спромоглась нічого пояснити.

Прес-секретар прокуратури просто перестала підіймати слухавку. А перший заступник військового прокурора Західного регіону Євген Білоусов у телефонній розмові з журналістом «НГ. Львів» вперто кілька разів повторив, що прокуратура вже дала письмову відповідь на запит, а потім взагалі сказав, що погано чує та поклав слухавку. На другий дзвінок він вже не відповідав.

Насамкінець, у понеділок, 18 вересня, журналіст «НГ. Львів» зателефонував о 15:30 до начальника секретаріату військової прокуратури Західного регіону Андрія Ройка, щоб з’ясувати, чи нарешті вже розглянули у прокуратурі звернення. Він пообіцяв розповісти про це за 40 хвилин, але у домовлений час і навіть пізніше слухавки у секретаріаті вже ніхто брав.

Окрім суми хабара також була змінена стаття ККУ. Суд визнав Володимира Шокала винним у вчиненні злочину за ч. 1 ст. 369-2 КК (наданні неправомірної вигоди службовій особі за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функції держави), що допускає м’яке покарання у вигляді штрафу. Натомість, підозру про вчинення злочину йому оголошували за іншою статтею – ч. 3 ст. 369 КК (надання неправомірної вигоди службовій особі, що займає відповідальне становище), якою передбачає покарання лише у вигляді позбавлення волі на строк від 4 до 8 років.

Єдина нова інформація, яку ми отримали за запитом від прокуратури, це те, що вони оскаржать «м’якість покарання та правильність кваліфікації вчиненого діяння». Для оскарження вироку є 30 днів.

Справу Шокала розглядав голова Сихівського районного суду Сергій Лєсной, який перебуває у відпустці, і в суді відмовляються надавати коментарі за його відсутності.

Варто додати, що 28 серпня у Сихівському районному суді, що виніс [5] вирок Шокалу, змагалися прокурор Василь Шимко та захисник Тарас Самбір. Ця ж пара зустрічалась і в іншій справі. У 2016 році Василь Шимко представляв державне обвинувачення на суді проти Олександра Остапця, директора ДП «Львівський бронетанковий завод», якого судили за службову недбалість та розтрату і привласнення майна. Захисником виступав Тарас Самбір. У підсумку, суд виправдав Остапця за однієї зі статей обвинувачення та визнав винним за іншою, призначивши йому покарання у вигляді позбавлення волі на 5 років умовно з випробувальним терміном 3 роки та штрафом – 11,9 тис. грн.

 


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2017/09/19/u-vijskovij-prokuraturi-pryhovuyut-te-kudy-znyklo-30-tys-habara-mytnyka-shokala/

URLs in this post:

[1] повідомляли: http://ngl.media/2017/03/31/zastupnyk-nachalnyka-lvivskoji-mytnytsi-pered-habarem-u-40-tys-peredavav-paket-znajomstva/

[2] вироку: http://ngl.media/2017/09/07/zastupnyk-nachalnyka-lvivskoji-mytnytsi-yakomu-zmenshyly-rozmir-habara-u-chotyry-razy-vidbuvsya-shtrafom/

[3] ухвалах: http://reyestr.court.gov.ua/Review/65485148

[4] прес-релізі: http://www.vpzhr.gp.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_t=rec&id=204363&fp=110

[5] виніс: https://zaxid.net/sud_priznachiv_umovniy_termin_eksdirektoru_lvivskogo_bronetankovogo_zavodu_n1392336

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.