Львівський облавтодор виявив вибіркову патріотичність при купівлі двох машин для чищення доріг

13 Вересня 2017

Дочірнє підприємство «Львівський облавтодор» 11 вересня підписало договір з ТОВ «Техкомплект» на постачання двох нових автомобілів-самоскидів КрАЗ-65055 з фронтальним відвалом та солерозкидувачем за майже 8,63 млн грн. Про це стало відомо з системи Prozorro.

Свої пропозиції на торги подали 5 компаній, з яких пропозиція переможця «Техкомплект» була найдешевшою. Цінові пропозиції інших учасників відрізнялись не сильно, найдорожча – лише на 87 тис. грн.

Ще до проведення аукціону двоє учасників скаржились замовникові на дискримінаційні вимоги в документації, однак їх вимоги залишили без розгляду. В результаті ПП «Торговий Дім МАЗ» звернулося зі скаргою в АМКУ, стверджуючи, що замовник штучно звузив коло учасників. «На даний момент на ринку України 99,9% автомобілів відповідають тільки окремим вимогам тендерної документації, проте всі в сукупності технічні параметри підготовлені під характеристики конкретного виробника», – йшлось в скарзі, яку АМКУ задовольнив.

Наприклад, однією із вимог документації, яку оскаржувала фірма, була до двигуна, який мав бути вироблений не в країні-агресорі. Облавтодор не зміг пояснити АМКУ таку вибірковість,  обмежившись загальними поясненнями про вимогу сьогодення та громадськості.

В результаті, заборона виробника двигуна з країни-агресора була змінена на «предмет закупівлі або вузли та компоненти: не допускається виготовлення країнами-агресорами». Також, окрім трьохмісної кабіни, учасники змогли пропонували двохмісну, а максимально допустиму повну масу автомобіля збільшили з 31,2 тис. кг до 36 тис. кг.

Власниками фірми «Техкомплект» є Володимир, Михайло, Микола та Василь Онищуки.