Дрогобицькі комунальники лишилися без сміттєзбиральної техніки та півмільйонним боргом перед словацьким інвестором

25 Липня 2017

Господарський суд Львівської області зобов’язав дрогобицьке комунальне підприємство «Комбінат міського господарства» повернути на користь ТОВ «ЕКО-КМГ» сім сміттєвозів та один бульдозер, а також виплатити заборгованість у розмірі 479,04 тис. грн за оренду техніки. Про це повідомляє місцева газета «Медіа Дрогобиччина». За інформацією видання, таке рішення суд прийняв ще 25 травня 2017 року.

Найцікавіше, що спецтехніка, яку комунальне підприємство повинно віддати ТОВ «ЕКО-КМГ» та сплатити заборгованість за оренду, ще кілька років тому належала самому комунальному підприємству.

Про це нагадали міські юристи під час розгляду справи. Проте в суді з’ясувалось, що це не відповідає дійсності, оскільки згідно з рішенням № 735 сесії Дрогобицької міської ради від 2 жовтня 2012 року всі ці транспортні засоби були передані до статутного фонду ТОВ «ЕКО-КМГ», коли міське комунальне підприємство стало його співзасновником.

Другим засновником ТОВ «ЕКО-КМГ» виступила словацька фірма «AGROPELET». При цьому власність була розподілена на частки 49% та 51%, де контрольний пакет належав словацькій фірмі.

Рівно через рік, у жовтні 2013 року, новостворене товариство, яке було покликане стати кращою альтернативою комунальному сервісу, просто надавало техніку в оренду КП «Комбінат міського господарства»  за ціною від 585 грн до 6 832 грн на місяць залежно від сцецтехніки. Найдорожче комунальники платили за колись свій сміттєвоз Mersedes-Benz Actoros (2002 р.в.).

29 грудня 2015 року місто намагалось через суд визнати ці договори про оренду недійсними, проте Господарський суд 25 січня 2016 року відмовив у задоволенні позовних заяв. І це рішення не оскаржувалось.

Щоправда, юристи ще не полишили боротьбу за повернення спецтехніки місту. 19 червня було поновлено досудове розслідування у кримінальному провадження щодо діяльності словацької фірми «Агропелет» у ролі інвесторів дрогобицького «ЕКО-КМГ».

Це кримінальне провадження було відкрито ще 19 березня 2015 року за заявою Андрія Яніва, директора КП «Комбінат міського господарства», який стверджував, що працівники «AGROPELET» не внесли до статутного фонду новоствореного спільного підприємства ТОВ «ЕКО-КМГ» 200 тис. грн, чим порушили ЗУ «Про господарські товариства» та не виконали інших зобов’язань. Слідство тривало майже два роки і 31 січня 2017 року провадження закрили, оскільки не знайшли складу злочину.

Натомість адвокат юридичної компанії «Львівський міст» вважає, що слідство не було проведене повністю, зокрема, не було надано правової оцінки того, що вартість транспортних засобів, що були передані ТОВ «ЕКО-КМГ» як внесок до статутного фонду, за експертними оцінками, становить 1,43 млн грн, що значно більше їх вартості, зазначеної в акті про передачу майна.