Дубневичі з третьої спроби і за 40 млн грн добудують школу в селі Наварія

18 Липня 2017

Пустомитівська міська рада за переговорною процедурою уклала угоду на будівництво школи в селі Наварія (Пустомитівський район) з ТОВ БРП «Технобуд» за 40,98 млн грн. Про це повідомляється на сайті електронних закупівель Prozorro.

Угоду підписали 14 липня 2017 року. Роботи планують завершити до 31 грудня 2018 року. А до кінця 2017 року на будівництві освоять 13,5 млн грн із загальної суми кошторису.

Це вже третя спроба місцевої влади добудувати школу в Наварії. Вперше тендер на її будівництво було проведено у жовтні 2015 року. Тоді відкриті торги на будівництво виграло те саме ТОВ БРП «Технобуд». Вартість становила 29,94 млн грн. В цю суму входило не лише будівництво, але й придбання різного роду устаткування: меблів, дошок, комплекту електрообладнання для лінгафонного кабінету на 12 учнів з комп’ютерним управлінням, комплекту устаткування робочого місця стоматолога, верстатів, електроточила. Обладнання планували закупити з розрахунку на 120 учнів 1-4 класів та 160 учнів 5-11 класів. Крім того, біля школи мали облаштувати метерологічний та географічний майданчики. Через рік, у жовтні 2016 року вартість довелось корегувати – мали додати ще 7 млн грн.

У 2017 році відкритих торгів вирішили не проводити. Згідно з обґрунтуванням застосування переговорної процедури, роботи з будівництва школи весь цей час проводились, але підрядник звернувся з проханням припинити виконання договору через «значний рівень інфляційних процесів в державі». Йдеться про підвищення цін на будівельні матеріали та перегляд розміру середньої заробітної плати в будівництві, що призвело до значного підвищення вартість робіт. Окрім того, в процесі будівництва виявилась потреба у додаткових роботах, не передбачених проектно-кошторисною документацією.

Оскільки договір було укладено за результатами процедури відкритих торгів, у ньому не передбачено змін істотних умов. Підрядник, «Технобуд», не мав підстави для збільшення договірної ціни, відтак договір було розірвано за згодою сторін 16 червня 2017 року.

При цьому Пустомитівська міська рада вважає, що зміна підрядника «ускладнить виконання робіт» та не дозволить завершити будівництво вчасно. Саме тому вирішили застосувати переговорну процедуру та переукласти угоду з ТОВ «Технобуд».

Думки чиновників підтверджені висновком Судового експертно-розрахункового бюро (СЕБР), яке проаналізувало проектну документацію та виконані роботи, та зробило висновок, що зміна підрядника «призведе до зменшення темпів виконання будівельних робіт, зриву термінів введення в експлуатацію об’єкту будівництва». СЕБР також підтвердило доцільність підвищення ціни.

Тобто за неповні два роки вартість будівництва сільської школи на 280 учнів подорожчала на майже 11 млн грн.

Нагадаємо, власником ТОВ БРП «Технобуд» є Юрій Пастернак, відомий як керівник ТОВ «ФК «Енергія-Інвест» народних депутатів Ярослава та Богдана Дубневичів (БПП). Раніше він займався менеджментом на ТОВ «Корпорація КРТ», яке також належить братам.