Яворівські освітяни порушили закон, підписавши договір на понад мільйон з OKKO

30 Червня 2017

Відділ освіти Яворівської районної адміністрації неправомірно підписав договір на постачання бензину та дизельного палива на понад 1,16 млн грн з ПП «ОККО-Бізнес Контракт». Порушення виявили експерти ГО «Центр громадського моніторингу та досліджень», а Західний офіс Держаудитслужби їх підтвердив.

Так, відділ освіти Яворівської РДА двічі проводив відкриті торги на закупівлю пального, однак відміняв їх через недостатню кількість учасників. Свою пропозицію подавало лише ПП «ОККО-Бізнес Контракт». У разі подвійної відміни торгів замовники мають право підписати договір за переговорною процедурою, що відділ освіти й зробив, уклавши договір з «ОККО-Бізнес Контракт».

Законом також передбачено, що в такому випадку предмет закупівлі, його технічні та якісні характеристики, а також вимоги до учасника не повинні відрізнятися від вимог на торгах. Зокрема, під час конкурсних закупівель відділ освіти вимагав наявність АЗС в Яворові, Новояворівську, Немирові, Івано-Франковому та Краковці. Однак не існує жодної мережі, яка б мала свої АЗС у всіх 5 містах. Відповідно дана вимога і могла привести до недостатньої кількості учасників на торгах.

Водночас в пропозиції ПП «ОККО-Бізнес Контракт» є інформація про АЗС у чотирьох згаданих населених пунктах, окрім смт. Івано-Франкове. Це не завадило відділу освіти таки підписати договір з ОККО.

Західний офіс Держаудитслужби у своєму листі від 15 червня підтвердив виявлені порушення та надіслав замовнику рекомендації щодо розірвання договору.

В договорі вартість одного літра А-95 встановлено на рівні 26,48 грн, А-92 – 25,47 грн, ДП – 23,42 грн, що дешевше приблизно на 0,5 грн за роздрібні ціни OKKO, які діяли в момент підписання договору.

Кінцевим бенефіціарним власником ПП «ОККО-Бізнес Контракт» є Віталій Антонов. Згідно з даними YouControl, компанія цьогоріч зібрала замовлень на 342,4 млн грн.