«Наші гроші. Львів» простежили зв’язок директора «АВЕ Львів» із фіктивними компаніями

14 Червня 2017

Сьогодні, 14 червня, Галицький районний суд повідомив про підозру у заволодінні коштами міського бюджету Львова у особливо великих розмірах директору львівської фірми «АВЕ Львів» Юрію Грибану. Як повідомив ZAXID.NET, суд обрав запобіжний захід – два місяці під вартою або внесення застави 480 тисяч гривень.

Йдеться про кошти, які місто платить приватним компаніям за вивезення сміття. Під час засідання Юрій Грибан заявив, що не погоджується з рішенням суду та немає необхідної суми для сплати застави.

Під час сьогоднішнього засідання суддя Галицького суду Ірина Волоско озвучила назву підставної компанії «Теремор», що була зареєстрована в Києві у жовтні 2016 року. Засновником і директором підприємства є 43-річний Ігор Наливайко, мешканець Дніпра. Правоохоронці вже з’ясували, що він підставна особа, яка погодилась оформити на себе підприємство за 2 тис. грн. В суді повідомили, що гроші Наливайкові за реєстрацію фірми платив саме Юрій Грибан.

«НГ. Львів» виявили й інші зв’язки між Юрієм Грибаном та іншими фіктивними компаніями, причетними до розкрадання бюджетних коштів Львова. Нагадаємо, в переліку компаній фігурували: «Аралія Груп», «Вест-Рісайклінг», «Аура Логістик», «Грін Галаксі», «Нєгга» та «Крас Інвест». Використовуючи реквізити цих підприємств, імітували проведення господарських операцій з вивезення та захоронення сміття.

Серед засновників згаданої вище ТОВ «Аура Логістик» є бізнес-партнер та роботодавець Юрія Грибана – Олександр Грибан. А директором цієї фірми є киянин Денис Єрмоленко, який водночас є власником іншого фіктивного підприємства«Вест Рісайклінг».

Юрій Грибан та Олександр Грибан мали спільний бізнес, зокрема, були власниками житомирського ТОВ «Продмаркет».

Крім того, Юрій Грибан не так давно був директором ТОВ «Грінко-Житомир», де Олександр Грибан мав частку власності, як співзасновник ВАТ «Грінко», відомої фірми, що займалась вивезенням побутових відходів у багатьох регіонах України. У Львові працювала фірма «Грінко-Львів»,  51% статутного фонду якої до 2008 року належав ВАТ «Грінко». У 2008 році фірму перейменували на «Санком-Львів».

Сьогоднішнє повідомлення про підозру Юрію Грибану, ймовірно, стало можливим після масштабних обшуків прокуратури. Так, 7 червня цього року в судовому реєстрі було оприлюднено ухвалу Галицького районного суд, згідно з якою 30 травня прокуратура Львівської області провела 15 обшуків в офісах різних підприємств, в тому числі і в офісі ТОВ «Теремор» у Дніпропетровську.

В офісі цього підприємства було вилучено низку документів, які свідчать про активну співпрацю фірми з львівськими перевізниками сміття «Санком-Львів» та «АВЕ Львів». Наприклад, договори «Про надання послуг із сортування та утилізації твердих побутових відходів» між ТОВ «Теремор» та «АВЕ Львів» й «Санком-Львів» від 5 квітня 2017 року.

Крім того, в офісі «Теремору» було вилучено ноутбук, на якому вели роботу з документами ТОВ «Аралія груп», та печатки цієї фірми. Нагадаємо, раніше слідство встановило, що «Аралія Груп» з грудня 2016 по березень 2017 отримало 2,65 млн грн «за надання послуг по захороненню сміття» лише від двох львівських фірм – ТОВ «АВЕ Львів» та ТОВ «Санком.