(без)Звітні мільйони

Майже третина бюджетних коштів Львівської області розподіляється за неконкурентною процедурою між «своїми» фірмами
31 Травня 2017

Вже майже рік в Україні працює система електронних закупівель Prozorro, основне покликання якої – підвищення ефективності використання бюджетних коштів та забезпечення контролю щодо їх розподілу. Щоб досягти мети, системою передбачена низка варіантів проведення закупівель, серед яких найменш корупційно вразливим є відкритий аукціон. Водночас, законним є інший формат закупівлі – звітування про укладений договір, який не передбачає конкуренції.

Як з’ясували «Наші гроші. Львів», проаналізувавши всі закупівлі розпорядників бюджетних коштів у Львівській області протягом серпня 2016 – квітня 2017 року, майже 30% коштів були витрачені саме за процедурою звітування. Тобто без жодної конкуренції. Наше дослідження також показало, що саме в такий спосіб бюджетні організації закуповують товари та послуги у невипадкових фірм. Найчастіше – колишніх чи чинних депутатів, їхніх родичів  чи бізнес-партнерів.

***

Згідно з даними Prozorro, протягом серпня 2016 – квітня 2017, бюджетники Львівської області витратили на товари, роботи та послуги 2,38 млрд грн. З них 674,91 млн грн освоєні за процедурою звітування про укладений договір.

«Положення про застосування системи електронних закупівель товарів і послуг у Львівській обласній раді» передбачає обов’язкове проведення торгів через аукціон, якщо очікувана вартість замовлення товарів та послуг лежить у межах 10-200 тис. грн. Для замовлення робіт ці межі не встановлені, тож бюджетники самостійно обирають – проводити аукціон чи обійтись звітом, при закупівлях прогнозованою вартістю до 1,5 млн грн, так званих «допорогових».

За словами Мирослава Сімки, експерта з закупівель та керівника «Центру громадського моніторингу та досліджень», специфіка допорогового сегменту в тому, що ним керує «добра воля» замовника в частині проведення чи не проведення аукціону у системі Prozorro.

«Ми систематично надсилаємо звернення, наприклад, у Львівську міську раду щодо непроведення допорогових закупівель замовниками через аукціон, як це передбачено рішенням виконкому ЛМР.

Адже на практиці, ми бачимо, що без конкуренції, замовник укладає договір з постачальником, який не змагався на торгах, а завоював прихильність замовника в інший спосіб» –  каже Мирослав Сімка.
Наше дослідження показало, що обираючи між електронним аукціоном (допороговою закупівлею) та «звітом», бюджетники охочіше обирають останній варіант витрачання коштів.

Пустомитівські фаворити – пов’язані з Дубневичами, Доскічами та Карбовником

За підрахунками «НГ.Львів», ТОП-5 районів за величиною частки витрачених через звітування коштів у структурі загальних закупівельних витрат виглядає наступним чином:

  • Пустомитівський район 109,70 з 229,77 млн грн (47,7%)
  • Старосамбірський район 20,14 з 48,38 млн грн (41,6%)
  • Мостиський район 18,40 з 44,67 млн грн (41,2%)
  • Кам’янка-Бузький 24,63 з 64,45 млн грн (38,2%)
  • Буський район 10,87 з 30,84 млн грн (35,3%)

У Пустомитівському районі витратили загалом 229,77 млн грн. За обсягами витрат район посідає 4 місце в області, однак це єдиний район, який вивів через «звіти» майже половину закупівельних коштів останніх 10 місяців – 109,7 млн грн (47,7%).

Лідером за витраченими через «звіти» коштами виявилась Сокільницька сільрада – 13,98 млн грн. Дещо менше, 9,06 млн грн, через процедуру звітування освоїли постачальники Солонківської сільради, 8,34 млн грн – Лапаївської, 7,10 млн грн – Давидівської.

Нагадаємо, що Пустомитівський район є рідним та одним з «базових» для нардепів від БПП братів Богдана та Ярослава Дубневичів. Саме фірма їхнього менеджера Юрія Пастернака потрапила в перелік тих, хто найчастіше підписував з місцевими замовниками договори в обхід будь-якої конкуренції – ТОВ «ТІР». Договори також укладали з фірмами братів – ТОВ «Корпорація КРТ», ТОВ «Енергія-Монтажсервіс», ТОВ БРП «Технобуд».

***

Щастить також і іншим. Наприклад, ТОВ «Ремонтно-будівельно-торгове підприємство» львів’янки Оксани Коржан, що було зареєстроване лише у квітні 2016 року, за останній рік отримало держпідрядів на загальну суму 4,85 млн грн, з них – 4,44 млн грн у Пустомитівському районі – за «звітами». З 2011 до 2012 року Оксана Коржан працювала старшим економістом Відділу освіти Галицького районного управління освіти ЛМР, а потім шукала роботу через інтернет.  У своєму резюме, Коржан зазначала, що у 2008-2011 роках працювала старшим диспетчером «Львівська ДЕД» Львівського облавтодору.

Ще одне доволі молоде, але вже напрочуд успішне ТОВ «Авадор», що спеціалізується на торгівлі деревиною та будівництві доріг, заснували у лютому 2016 року брати Роман та Володимир Мельниковичі. Дружина останнього, Марта Мельникович, перебуває у резерві на заміщення вакантних посад суддів. А її сестра Юстина Чернева одружена з прокурором Сихівського відділу Львівської місцевої прокуратури №1 Володимиром Черневим. З моменту свого заснування фірма отримала держзамовлень на загальну суму 7,31 млн грн, з яких 3,57 млн грн – через підписані договори з  розпорядниками бюджетних коштів Пустомитівського району.

На 2,17 млн грн виконає робіт в Пустомитівському районі ПАТ «Львівське спеціалізоване будівельно-монтажне управління №1», яке  сьогодні контролює прописаний у селі Зубра Василь Хаврак (80,56%). Станом на третій квартал 2015 року основними акціонерами компанії були Ігор Булик та Юрій Доскіч – брат депутата Львівської міської ради Остапа Доскіча.

До пулу улюблених за критерієм «звітових» договорів потрапило також ТОВ «Новатех» Ольги та Юрія Стадників, які є кінцевими бенефіціарами фірми через ТОВ «Мегатехно». Відомо, що Ольга Стадник працює старшим викладачем в Українській академії друкарства. Раніше Юрій Стадник ділив фірму з депутатом ЛМР від «Свободи» Андрієм Карбовником.

Сьогодні депутат Карбовник офіційно не володіє бізнес-активами, однак, працює комерційним директором на ще одній фірмі Ольги та Юрія Стадників – ТОВ «Укрспектрол» (протягом 2016-квітня 2017 отримало держпідрядів у Львові та області на понад 10 млн грн). При чому, за підсумком 2016 року Карбовник задекларував всього 35 тис. грн заробітної плати за згаданим місцем роботи.

Про тісну дружбу Андрія Карбовника та Юрія Стадника свідчить також те, що останній, за інформацією «НГ.Львів», раніше числився помічником депутата. Крім того, разом вони є засновниками ГО «Наш клуб», якою керує Андрій Карбовник.

У Самборі всьому голова – голова району

Замовники Старосамбірського району витратили сумарно 48,38 млн грн, а за «звітами» – 20,14 млн грн (41,6%). Йдеться, переважно, про замовлення ремонтних робіт. Однак, навіть при закупівлі продуктів замовники укладали договори там, де мали б проводити аукціон.  Такі порушення були на користь приватного підприємства «Журавлик», що належить депутатці Нижанковицької селищної громади Ольги Смолінської. Крім того, її чоловік, Володимир Смолінський – чоловік нинішньої власниці фірми та сільський голова Нижанковичів, нині – керівник Нижанковицької ОТГ.

Підприємець Ганна Фем’як спеціалізується на електромонтажних роботах. У Старосамбірському районі за останній рік отримала з місцевого бюджету 2,49 млн грн. Її чоловік Микола Фем’як, є співвласником ПП Фірма «МДС+», що провадить діяльність у сфері інжинірингу. Двома іншими співвласниками є головний інженер Старосамбірського РЕМ ПрАТ «Львівобленерго» Ярослав Нусьо та замначальника з маркетингу Дмитро Федоренко цього ж РЕМ.  У 2016 році компанії також пощастило отримати підряд у Старосамбірському районі – від Терлівської сільради на капремонт вуличного освітлення за 194 тис. грн.

У ТОП-10 потрапила також компанія екс-голови Турківської РДА, тричі депутата Турківської райради Василя Чернянського ПП БТФ «Чертур», нині записана на його дружину Віру Чернянську.

Як раніше повідомляли «НГ.Львів», Чернянський володів напряму та керував фірмою до 2010 року. Відомо, що 1 квітня 2011 року Чернянського затримали під час отримання $25 тис. хабара за сприяння підприємцеві у вирішенні земельного питання, а вже у лютому Залізничний райсуд Львова виніс рішення по справі – три роки позбавлення волі та два роки позбавлення права обіймати посади без конфіскації майна. За іронією долі, передача грошей відбулась у приміщенні ПП БТФ «Чертур».

Попри це, фірма почуває себе досить впевнено за рахунок державних замовлень – 2,12 млн грн у 2016 році, а з початку 2017 – 907 тис. грн.

Сестра дружини депутата Львівської міської ради Юрія Мельника Люція Петренко через свою фірму «Люція Буд» отримала 1 млн грн від Новоміської сільради Старосамбірського району. Йшлося про модернізацію та встановлення котлів на альтернативних видах палива.

Мостиський район та його депутати

У період часу з серпня 2016 по квітень 2017 року бюджетники Мостиського району замовили товарів, робіт та послуг на загальну суму 44,67 млн грн. З них понад 40% розподілили через звіти. Найбільше коштів тут отримала фірма пустомитівських підприємців – будівельне ТОВ ВП «Теодоліт» зареєстроване на Геннадія Опоку, Оксану Хомин і Ігоря Гоїна. За підсумком 2016 року фірма отримала у Мостиському районі 8 замовлень на загальну суму 1,22 млн грн, а з початку 2017 року зібрала замовлень вже на 2,58 млн грн.

Вже згадуване ТОВ БРП «Технобуд», яке контролюють нардепи Дубневичі, також серед улюблених для місцевих чиновників. Фірма отримала тут 1,39 млн грн. Зауважимо, що у 2017 році компанія різко припинила укладати договори з бюджетниками і наразі не отримала жодного замовлення.

Продукти харчування для відділів освіти Мостиської міської ради та РДА постачав підприємець Андрій Петльович. До речі, його брат, лікар-хірург Мостиської комунальної центральної райлікарні Роман Патльович, на місцевих виборах 2015 року був кандидатом до Мостиської райради від БПП.

ТОВ «Виробничо-технічне підприємство», яке з бюджету мало підрядів на 850 тис, ділять Віктор Кузюра, Дарія Чиж та інженер-енергетик відділу освіти Мостиської РДА Петро Мельник. Прописана фірма на вулиці Полуботка, 5 у Мостиськах. Тут же знаходяться ТОВ «Автобіодизель» Петра Мельника та мешканця Німеччини Пітера Майбаха, а також мостиська районна організація Партії промисловців та підприємців України, учасником якої є згадувані Кузюра та Мельник. І син, і дружина останнього працюють на ТОВ «ВТП».

Кам’янка-Бузький район – не став депутатом, отримай підряд 

Протягом останніх 10 місяців розпорядники бюджетних коштів Кам’янка-Бузького району витратили загалом 64,45 млн грн. З них 24,63 млн грн освоєні приватниками в результаті підписання договорів в рамках процедури звітування (38%).

Найбільш активними учасниками розподілу місцевого бюджету є дві фірми – МПП «Нара»  Самвела Аветісяна (7,72 млн грн) та ПП «Промтехвод-Ч» Миколи Чепіля (6,71 млн грн). Останній на місцевих виборах 2015 безуспішно намагався стати депутатом Кам’янка-Бузької райради від БПП.

ПП «Еталон-Трейд» належить прописаному у селі Сілець Сокальського району Віталію Будзу, чий батько, Омелян Будз, був депутатом Турківської райради минулого скликання. Обирався Будз-старший від партії «Відродження», а у раді входив до фракції «Наша Україна». У 2010 році повідомляв виборцям, що працював у Києві головним оперуповноваженим інспектором Департаменту державної служби боротьби з економічною злочинністю.

У підприємця Михайла Кекоша, екс-депутата Кам’янка-Бузької міськради, закуповували продукти харчування по «звіту» чотири рази на загальну суму 352 тис. грн. Дружина ж ФОПа, підприємець Галина Кекош, у лютому 2017 року підписала договір щодо надання кейтерингових  послуг в результаті відкритих торгів вартістю понад 560 тис. грн. До речі, на Галину Кекош нині записане рекламне агентство ТОВ «Велес-груп».

Додамо, що на місцевих виборах 2015 року Кекош знову балотувався до Кам’янка-Бузької міськради від «Батьківщини», однак не пройшов.

Буський район

У Буському районі за аналізований період витратили загалом 30,84 млн грн, з яких 10,87 млн грн розійшлись за «звітами». Наприклад, виконком Буської міськради не застосовував жодної іншої процедури проведення торгів, а освоїв – 4,56 млн грн.

У переліку фірм, що увійшли в топ-10 підрядників за процедурою звітування, дочірні фірми ПП «Базис» – «Базис Сервіс» та «Базис плюс». Керівником обох «дочок» є Василь Стаднюк, колишній заступник голови Кам’янка-Бузької РДА, висуванець від «КУН» до Кам’янка-Бузької райради на місцевих виборах 2015 року.

Фірма «Базис Сервіс» протягом 2016-квітня 2017 отримала держпідрядів на загальну суму 1,05 млн грн, а «Базис Сервіс» за цей же період – 3,13 млн грн.

Власником ТОВ «Монтажелектросервіс», що входить в топ найбільш частих підрядників ПрАТ «Львівобленерго», є Олег Козак, прописаний у селі Конопниця Пустомитівського району. Тут же зареєстрована і фірма. Підписантами також виступають Мар’ян Горбань та Микола Савчин.

Трійка Горбань-Савчин-Козак є давніми бізнес-партнерами. Їм також підконтрольне ПП «Львівелектросервіс» – ще один улюбленець «Львівобленерго» (записане на Горбаня та Савчина, Козак числиться підписантом).

«Монтажелектросервіс» отримало підряд від виконкому Буської міськради лише одного разу – щодо будівництва електропостачання кварталу індивідуальної житлової забудови мікрорайону “Південний” у Буську. Очікувана вартість закупівлі становила 1 484 тис. грн, тобто, для проведення аукціону не вистачило 16 тис. грн. Договір підписали на суму, що повністю співпала з очікуваною.

А вікна для місцевої лікарні минулого року поставляла дружина депутата Буської райради від «Самопомочі» Ігоря Майби – Юлія Майба

ПП ВКФ «Скайінвест» контролює депутат Кам’янка-Бузької райради Володимир Скіпчак. У райраді Скіпчак представляє партію «Громадянська позиція», втім, минулого скликання належав до лав Партії промисловців та підприємців України. Його дружина, Зоряна Скіпчак, тоді входила до депутатського корпусу райради, щоправда, була рядовою «Фронту змін».

За плечима «Скайінвесту» солідна тендерна історія. У 2015 році йшлося про 4,32 млн грн, у 2016 – про 10,69 млн грн, а з початку 2017 року фірма вже отримала замовлень на 22,48 млн грн.

Юлія Костюк

Матеріал підготовлено на основі зібраних ГО «Центр громадського моніторингу та досліджень» даних під час виконання проекту «Прозорі фінанси – успішні громади» в рамках проекту IWPR за підтримки МЗС Нідерландів