Екс-депутат Стрийської міськради отримав штраф ₴25 тис. за нелегальний продаж металобрухту

18 Травня 2017

Стрийський міськрайонний суд Львівської області визнав винним директора ТОВ «НВП – Розліт» Ігоря Дрочака в організації незаконного пункту прийому та збуту металобрухту у Стрию та наклав штраф розміром 25,5 тис. грн. Про це стало відомо з вироку суду від 12 травня 2017 року.

Ігор Дрочак був депутатом Стрийської міськради минулого скликання від ПП «Наша Україна», а на місцевих виборах 2015 року безуспішно намагався пройти до цієї ж ради від БПП «Солідарність».

Як встановило слідство, екс-депутат скуповував брухт чорних металів у фізичних та юридичних осіб та в подальшому продавав його металургійним заводам за ціною, вищою від закупівельної ціни.

Незаконний пункт збуту металобрухту Дрочак організував на ділянці площею 0,11 га, що на вулиці Сколівській, 20 у Стрию. Згідно з даними кадастрової карти, Дрочак ділить цей наділ зі ще одним мешканцем Стрия Зіновієм Стецьком.

Сам Дрочак забезпечив пункт необхідною вантажно-розвантажувальною технікою, вагами та залучив вантажників, особи яких залишились невстановленими. Заготівлею металобрухту та його прийманням займався самостійно.

Згідно з вироком, він відвантажував заготовлений металобрухт залізничним транспортом через домовленість з посадовими особами ТОВ «Укртранс консалтинг», які подавали заявки до «Укрзалізниці» щодо поставки залізничних напіввагонів до вищезгаданого пункту на Сколівській. Як зазначено у вироку, службовці партнерської фірми про незаконність операцій не знали.

При цьому, повідомляється у судреєстрі, брухт не проходив жодного контролю з дотримання вимог вибухової безпеки чи наявності шкідливих речовин. У якості речового доказу слідчі вилучили з пункту 1380 кг брухту, який конфіскували в дохід держави.

Так, Ігор Дрочак визнав свою вину та уклав угоду про визнання винуватості з прокурором Львівської області. Згідно з нею, обвинувачений отримав покарання у вигляді штрафу у розмірі 25,5 тис. грн.

Довідково: ТОВ «Укртранс консалтинг» зареєстроване в Києві на Максима Павлюченка. Колишнім керівником фірми був уродженець Криму Валерій Крішталь, а власником – Євген Казьмін, відомий як фактичний власник корпорації «КВВ груп», що спеціалізується на торгівлі відходами та брухтом.

Казьмін був депутатом Севастопольської міськради від Партії регіонів. За інформацією ЗМІ, у 2016 став ключовим інвестором Екскаваторного заводу в Києві (нині АТЕК), після чого майже всі його цехи порізали на металобрухт.

28 квітня 2016 року Євгена Казьміна, писали «Наші гроші», затримали за підозрою у сепаратизмі, однак у вересні  звільненили від кримінальної відповідальності за клопотанням прокурора Генпрокуратури Євгена Білого . У задоволенні клопотання суд посилався на те, що підозрюваний добровільно повідомив прокуратурі про незаконну діяльність, сприяв її припиненню, а відтак, у його діях не вбачається ознак порушення.

Згідно з фабулою справи, будівельна фірма Казьміна займалась будівництвом житлового комплексу «Город мира» на території АР Крим, в тому числі і призначеного для безоплатного виділення працівникам ФСБ та МВС РФ.