Фармацевти під дахом лікарні

Приватні аптеки платять копійки за оренду комунальних приміщень в лікарнях міста
16 Травня 2017

Комунальні та обласні заклади охорони здоров’я у Львові здають у користування власні площі під аптеки та аптечні пункти, отримуючи від орендарів від 3 до 215 гривень за квадратний метр щомісяця. Лише одна фірма, яка потрапила на комерційний конкурс ще з п’ятьма учасниками, платитиме 1 тис. грн за м².  Про це свідчать дані дослідження «НГ. Львів».

***

Згідно з відповідями Львівської обласної та міської рад на запит «НГ. Львів», медичні заклади на території Львова здають в оренду 87 приміщень різної площі під аптеки та аптечні пункти.

Найдешевше оренда медичних площ обходиться комунальним аптекам, які орендують всього 14 точок продажу фармацевтичних товарів. Вартість оренди одного «квадрату» їм обходиться у 3-69 грн. В середньому ж міські орендарі платять щомісяця 15 грн за м2.

Для приватних фірм, у користування яким віддали решту аптечних пунктів, місячна вартість оренди 1 м² стартує від 8,67 грн і сягає 213 грн.

Розмір орендних платежів здебільшого залежить від того, чи був проведений комерційний конкурс на право укладення договору оренди. І якщо був, – то скільки фірм взяли у ньому участь.

До прикладу, у 2013-2015 роках провели лише 8 комерційних конкурсів, з іншими орендарями договори просто переуклали. При цьому, лише на трьох проведених конкурсах до участі зголосились більше ніж дві фірми, а на п’яти – єдиний учасник отримував перемогу без конкурсу.

Як свідчать цифри, повноцінний комерційний конкурс сприяє збільшенню розмірів орендних платежів. До прикладу, ТОВ «Повноділ» за місце у 5-тій міській клінічній поліклініці позмагалось з чотирма учасниками. В результаті, оренда коштує підприємству 213 грн/міс. за «квадрат».

Або більш яскравий приклад – 6 учасників конкурсу на оренду в Комунальній 8-ій міській клінічній лікарні, де перемогу здобуло ПП «Соломія-Сервіс» з пропозицією 18 628 грн/міс. за 18,5 м².

Втім, левова частина приватних компаній користується комунальними площами ледь не за копійки.

***

87 приміщень під аптеки та аптечні пункти в комунальних та обласних медустановах Львова орендують 38 фізичних та юридичних осіб. З них 29 суб’єктів – це «приватники», які використовують 73 з 87 точок (84%) роздрібного продажу фармацевтичних товарів. Повний перелік орендарів і їх розмір орендної плати тут.

Дружина Дубневича у пулі найбільш економних

Серед приватників найбільш дешевою орендою приміщень може похизуватись ТОВ «Аптека №44». Фірма використовує приміщення площею 577,3 м² у 2-ій міській поліклініці та платить всього 5 тис. грн в місяць (тобто лише 8,67 грн/міс. за м²). Крім того, «Аптека №44» має ще дві точки продажу ліків в цій лікарні – 18,1 м² та 20,5 м². Місячна орендна плата за «квадрат» в цих аптечних пунктах для підприємства складає 19,4 грн. Основним власником та директором фірми є Іван Худзік, якому належить 71% підприємства.

Іван Худзік пояснив «НГ. Львів», що така ставка оренди зумовлена специфікою аптеки – колишня державна аптека є однією з небагатьох в місті, що займаються виготовленням ліків та обслуговують пільгові категорії населення, зокрема, видає ліки за безкоштовними рецептами.

Дружина Ярослава Дубневича також має фармацевтичний бізнес (фото Facebook)

Недорого платить за оренду лікарняних площ і Наталія Дубневич, дружина нардепа від БПП Ярослава Дубневича, яка є співзасновницею ТОВ «Науково-дослідна клініка біологічної медицини “Ангеліка”». Фірма орендує в 3-тій міській клінічній лікарні 18 «квадратів» за 218,42 грн/міс., тобто по 12,13 грн за м2.

Як з’ясувалось, дружина Ярослава Дубневича та її оточення має досить розгалужений фармацевтичний бізнес у Львові. Наприклад, у згаданому ТОВ «НДКБМ «Ангеліка», партнеркою по бізнесу Наталії Дубневич виступає Людмила Миколайчук. Її чоловік Ігор Миколайчук є співвласником афільованого Дубневичами ТОВ ВП «Будінвест».

А підписантом у фірмі Наталії Дубневич виступає Валентина Пронів, родина якої володіє відомим у Львові медичним центром «Біомед». Медичний центр має низку аптек та оптик у різних лікувальних закладах. Зокрема, у Львівській обласній клінічній психіатричній лікарні «Біомед» платить 25 грн за квадратний метр приміщення площею 18 м2. А от у Львівському обласному клінічному психоневрологічному диспансері – майже 121 грн за «квадрат».

Для цієї аптеки дружини Дубневича оренда в гінекологічному відділенні 3-ої міської лікарні на вул. Русових, 4 коштує по 12,3 грн/м²

Цікаво, що у фірми Наталії Дубневич «НДКБМ “Ангеліка”» та медичного центру родини Пронівих ФК «Біомед» є ще і спільний підписант – Галина Рябоконєва. Рабоконєва водночас керує ще однією фармацевтичною компанію –  ТОВ «Фарма», що є у списку орендарів комунальної 5-тої міської клінічної лікарні.

Засновниками ТОВ «Фарма» є Марта Качмарська та Назар Любінець, син доцента Львівського національного медуніверситету.

Не переплачує на оренді приміщень Львівської обласної клінічної лікарні ТОВ «Декада-2000». 44 м² площі обходяться фірмі в середньому у 30,77 грн/м². Майже вдвічі менше платить компанія Львівському обласному госпіталю інвалідів війни та репресованих імені Юрія Липи – 717,47 грн/міс. за 44,6 м², тобто 16,09 грн за «квадрат».

«Декада-2000» відоме мережею аптек «Пульс», що налічує 26 аптек у Львові. Ще 20 точок розкидані по області. Бенефіціарами «Декади-2000» є Роман Гронь, Володимир Жарков та Олександр Ісаков. Компанія є правонаступницею ТОВ «МФК “МІК-ФАРМ”», якою раніше співволодів Ігор Феденко – на місцевих виборах 2015 презентував себе як лікар Сколівської центральної райлікарні.

До когорти успішних в фармацевтичній царині увійшла і підприємець Надія Флис. Сьогодні у її розпорядженні 5 аптечних пунктів в обласних медзакладах. Йдеться про три пункти у Львівській обласній клінічній лікарні та по одному – в Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медентру та ОХМАТДИТі. При чому, вартість оренди в останньому становить лише 16,26 грн/міс. за м². Не надто дорожче обходиться оренда приміщень в обласній клінічній лікарні – по 16,79 та 29,91 грн/міс. за м².

Цікаво, що сват Надії Флис, Михайло Корнилейко, також веде фармацевтичну підприємницьку діяльність – винаймає 23,7 м² в обласному госпіталі інвалідів війни та репресованих, де «квадрат» для нього коштує 48,61 грн/міс.

Крім того, продажем фармацевтичних товарів займається і невістка Надії Флис, дружина старшого сина Володимира, старшого офіцера-інструктора військової частини А 4150, – Тетяна Флис. З аналітичної платформи YouСontrol відомо, що наприкінці 2016 року вона зареєструвала фармацевтичне ТОВ «Полтурак».

Хто платить найбільше

Є й фірми, які платять за оренду відчутно більше за інших. В когорту таких потрапило згадуване раніше ПП «Соломія-Сервіс». Фірма орендує 18,5 м² в Комунальній 8-ій міській клінічній лікарні за 18,6 тис. грн/міс., тобто по 1 тис. грн/м².

Власницею ПП «Соломія-Сервіс» є прописана у Львові Ніна Федечко. Її чоловік, Ярослав Федечко, одноосібно володіє іншою фармацевтичною фірмою – ТОВ «Повноділ», яке також фігурує у списках орендарів площ комунальних закладів охорони здоров’я і також платить значні на фоні інших суми. До прикладу, щомісяця за м² площі у 5-тій міській клінічній поліклініці фірма платить 213 грн.

Керівником обох підприємств є Андрій Матківський, а підписантом – син згаданого вище подружжя Олександр Федечко.

У 2016 році Федечко-молодший заснував 7 фармацевтичних компаній з прописками у Львові: «Подорожник Рівне», «Подорожник Хмельницький», «Подорожник Тернопіль», «Подорожник Чернівці», «Подорожник Закарпаття», «Подорожник Станіслав», «Подорожник Волинь». А у 2017 – ще три: «Подорожник Київ», «Подорожник Житомир» та «Подорожник Вінниця». До статутного фонду кожної вніс по 2 тис. грн.

Додамо, Андрій Матківський з 2013 року контролює ТОВ «Галицький фармацевтичний холдинг». Попередніми власниками фірми були Андрій Рій та Марат Мухаметов. Останній – чоловік головного ревізора-інспектора ГУ ДФС у Львівській області Любові Бабич, а також колишній учасник ТОВ Фірма «Медфарм».

Червоненко та консул

Бюджет львівських лікарень через орендну плату поповнюють екс-народні депутати та чинні консули. Наприклад, ПП «Аптека Аронія», яке орендує приміщення в ОХМАТДИТі, зареєстроване на кіпрський офшор «Фармінвест холдінгз лімітед» (89,62%) та ТОВ «І.С.Інвест» (10,38%). Контролерами вищезгаданих фірм є брати-підприємці Ігор та Євген Червоненки. Фармацевтичний бізнес – лише один з поверхів імперії Червоненків, які у першу чергу відомі як власники концерну «Орлан» (пасажирські перевезення, виробництво безалкогольних напоїв). А львівській лікарні вони платять лише 894,67 грн на місяць за оренду аптеки площею 24,5 кв. м.

Євген Червоненко

Зауважимо, ТОВ «І.С.Інвест» також належить 100% ТОВ «Еліпс», яке орендує фармацевтичні точки у Міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги та Першій міській клінічній лікарні ім. Князя Лева за 865,55 грн та 984,63 грн на місяць. Власником істотної участі «І.С.Інвест» є прописаний у Києві Дмитро Тарнавський – давній бізнес-партнер Ігоря Червоненка та безпосередній засновник компанії.

ТОВ «Алтея», яке в медзакладах Львова має 4 аптеки за орендними цінами від 16,76 до 45,77 грн/м², заснував нинішній генеральний консул України в Кракові Олег Мандюк. З моменту заснування у 1997 році по 2016 рік родина Мандюків контролювала фірму напряму. Кілька років співвласником компанії числився Олег Самотій, решту ж часу – дружина консула Іванна Мандюк та його двоюрідний брат Орест Мандюк.

Нині ж «Алтея» записана на Михайла Носовича, котрий проживає у Болехові Івано-Франківської області та має свій фармацевтичний бізнес (ПП «Адоніс»). Керівником «Алтеї» є згаданий вище Орест Мандюк.

Представники лікарського цеху

ТОВ «Гіруда» орендує приміщення в Львівській обласній клінічній лікарні по 37,42 грн/м². Рівними долями по 20% володіють львів’яни Андрій Баран, Олег Генза, Сергій Дубецький, Володимир Маланкевич та Адріан Квіт. Останній – лікар-хірург відділення ендоскопічної хірургії Міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги. До слова, на громадських засадах Квіт допомагає нардепу від «Самопомочі» Олександру Опанасенку.

Ще один з учасників товариства, Сергій Дубецький, є також керівником комунального підприємство ЛОР «Лікарняна аптека №341».

А Володимир Маланкевич є чоловіком Юлії Маланкевич, старшого ординатора Військово-медичного клінічного центру Західного регіону. У своїй е-декларації за 2016 рік, до речі, про фармацевтичний бізнес чоловіка не згадує.

Дружина завідувача однієї з кафедр Львівського медуніверу Володимира Огурцова Людмила вклала гроші у ТОВ «Аптека №43», яке провадить діяльність у 3-ій міській клінічній лікарні. Основними власниками фірми є львів’яни Ірина Василишина та Мирослав Мархевка. Вони всього за 337,77 грн на місяць орендують тут площу під аптеку 18,1 кв.м..

ТОВ «Аптека №48» належить Любові Кравець-Городиловській та її сину Богдану Кравцю. Обоє – лікарі-офтальмологи у Центрі мікрохірургії ока Львівської обласної клінічної лікарні. Раніше у числі засновників числися також чоловік Кравець-Городиловської, Богдан Олексійович Кравець, який був керівником нині припиненої Держінспекції з контролю якості лікарських засобів у Львівській області.

Родина продає ліки у Львівському обласному госпіталі інвалідів війни та репресованих ім. Ю. Липи в орендованому приміщенні площею 24,4 кв м за 1,55 тис. грн на місяць, тобто 63,58 грн за квадрат.

Невелику частку фірми ТОВ «Аптека №44» має Галина Міськів (1%). Її син, Андрій Міськів, є лікарем-ортодонтом, членом координаційної ради Асоціації ортодонтів України. Частку має також дружина Міськіва – Юлія. Сам Андрій Міськів є одноосібним контролером ПП «Ортомед».

Корпорація «3і»

Одна з найбільших аптечних мереж у Львові ТОВ «3і» орендує в комунальних закладах три аптеки за ціною від 61,6 до 68,6 грн за квадратний метр. Найдорожче фірмі обходиться приміщення площею 27,1 кв. м у Комунальній 4-ій міській поліклініці, за яке платять 1,86 тис. грн на місяць.

Підприємством одноосібно володіє Ігор Павлиш, який є і директором мережі аптек «3і». Раніше у числі співвласників числились мільйонерка, бізнес-партнерка сина міністра Присяжнюка Ольга Полуситок.

ПТП МПФ «Едельвейс» ще донедавна була фармацевтичною компанією, яка найактивніше постачала препарати комунальним лікарням. Протягом чотирьох років (2009-2012 рр.) загальна вартість поставок склала понад 42 млн грн. Серед замовників числяться і львівські заклади здоров’я, зокрема, Комунальна міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги Львова, у якої «Едельвейс» віддавна орендує 35,2 кв метри під аптеку за 1,79 тис. грн на місяць.

Щоправда, з березня 2016 року фірма перебуває в стані припинення діяльності. Бенефіціаром компанії через ТОВ «Управляюча компанія “Фарм Інвест”» є полтавчанин Юрій Лєшуков, на якого зареєстрована низка різнопрофільних компаній. Прописана фірма у місті Рава-Руська Жовківського району Львівської області і функціонує з 1991 року.

Юлія Костюк

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження»

Повний перелік орендарів та цін тут