70% закупівель «Львівобленерго» отримують фірми, пов’язані з топ-менеджерами компанії

02 Травня 2017

Протягом року ПАТ «Львівобленерго» провело через систему Prozorro 733 тендери на загальну суму 502 млн грн. З них 342 млн грн отримали фірми, наближені до керівництва компанії. Про це свідчать результати дослідження «НГ. Львів».

Журналісти проаналізували закупівлі ПАТ «Львівобленерго» протягом останніх 12 місяців – з квітня 2016 по кінець березня 2017. Як з’ясувалось, 11 фірм з числа частих підрядників компанії, напряму або опосередковано пов’язані з менеджерами обленерго Ігоря Суркіса, зокрема, «Львівобленерго» та «Прикарпаттяобленерго».

Найбільшу частку закупівельного бюджету «Львівобленерго» отримали фірми саме з орбіти менеджерів «Прикарпаттяобленерго». Йдеться про суму у 246,53 млн грн, яку отримали фірми – Львівське управління ПАТ «Електро», ТОВ «Електрополюс-ІФ» та Виробничо-комерційне ПП «Аноя».

Також, у число тендерних фаворитів «Львівобленерго» увійшли компанії – ТОВ «Енергософтком», ТОВ «ЗахідЕнергоСпецМонтаж» та ТОВ «Західенергоінвест» (загальна сума замовлень – 71,52 млн грн). Ці фірми пов’язані із дружиною голови правління «Львівобленерго» Володимира Матвіїшина – Оксаною Матвіїшин.

Ключовою особою у третій групі фірм є невідома широкому загалу львів’янка Марія Мацевко. Вона одноосібно контролює ТОВ «Львівенергомережпроект», ТОВ «Львівелектромережпроект» та ТОВ «Львівенергоавтоматика». Замовлення від «Львівобленерго» отримує і фірма її батька Івана Мацевка – ПП «Елма-Сервіс». Загалом підприємства отримали підрядів на суму 21,18 млн грн.

З «Львівобленерго» співпрацює також ТОВ «Укренергоконсалтінг», яке протягом аналізованого періоду надало енергетикам консультаційних послуг на суму 2,41 млн грн.

Окрім того, що «дружні» фірми ділять левову частку витрат обленерго, їх час від часу ловить на змові АМКУ, а ГО «ОПОРА» повідомляла про завищеність вартості окремих підрядних робіт.

Нагадаємо, витрати енергопостачальника закладені у тариф на електроенергію, а отже лягають на кінцевого споживача. До того ж, НКРЕКП встановлює тарифи на електроенергію за принципом «витрати-плюс». При такому підході обсяг прибутку обленерго не залежить від ефективності роботи підприємства і не стимулює енергопостачальників до зниження неефективних витрат.

Читайте більше за лінком у матеріалі – «Велика родина “Львівобленерго”».