Дружина секретаря комітету ВРУ Юрія Сорочика викупила приміщення в центрі Львова за заниженою у 10 разів ціною

20 Квітня 2017

Приміщення на вулиці Винниченка, 1 у Львові, яке п’ять років тому Львівська обласна рада продала за 1,54 млн грн, реально коштує майже понад 10,52 млн грн. Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень.

Сьогодні приміщення є предметом суперечки між ТОВ «Галицьке розвиткове товариство» та київським ТОВ «Сінеф». Останнє є правонаступником кредитних вимог ліквідованого банку «Форум», з яким «Галицьке розвиткове товариство» у червні 2013 уклало договір іпотеки.

Приміщення площею 250,6 кв. м на Винниченка, 1 у лютому 2012 року Львівська обласна рада дозволила придбати способом викупу ТОВ «Галицьке розвиткове товариство». У черпні 2013 року підприємство надало його в заставу для відкриття кредитної лінії у розмірі 19 млн грн для ТОВ «Стек-Комп’ютер» та ПП «Гєлан». Які стосунки пов’язують ці підприємства та «Галицьке розвиткове товариство» нам не вдалось з’ясувати. Але згідно з матеріалами судової справи, нерухомість була єдиним забезпеченням кредиту, який вони не повернули. Станом на травень 2014 року заборгованість перед банком становила 20,73 млн грн.

На початку 2015 року банк звернувся до суду про відчуження заставного майна. Судом була призначена будівельно-технічна експертиза, яка власне і встановила ринкову вартість приміщення площею 250,6 кв. м на вулиці Винниченка, 1. Згідно з висновками Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз, вартість предмета іпотеки станом на 2015 рік становить 10,52 млн грн.

Згідно зі статистичними даними порталу нерухомості Development, у 2015 році вартість нерухомості у Львові сильно подешевшала. Різке зниження цін відбулось в середині 2014 року. Загалом, в порівнянні з початком 2012 року, коли ТОВ «Галицьке розвиткове товариство» викупило приміщення у Львівської обласної ради та моментом, коли суд призначив експертизу, ринкова вартість майна знизилась майже вдвічі.

Засновницею «Галицького розвиткового товариства» є Світлана Сорочик. Вона займається підприємницькою діяльністю у сфері нерухомості та права. Також вона є дружиною завідувача секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції Юрія Сорочика. Саме Юрій Сорочик заснував підприємство ще у 1992 році та керував до 2004 року.