Фірма Ставицького п’ять років не повертала «Західукргеології» майже 2 млн грн за невиконані роботи

14 Квітня 2017

Господарський суд міста Києва зобов’язав ТОВ «Голден Деррік» повернути 1,8 млн грн дочірньому підприємству НАК «Надра України» «Західукргеологія» за невиконані роботи з розробки геолого-тематичної продукції за угодою від 2010 року. Кошти, які підприємство заплатило як завдаток, на сьогодні знецінились у понад три рази. Про це стало відомо з рішення суду, оприлюдненого в Єдиному державному реєстрі судових рішень 11 квітня 2017 року.

Йдеться про розробку геолого-економічного огляду сировини для виробництва будівельних матеріалів на території Львівської області. Угода про його розробку була укладена ще у вересні 2010 року. Загальна сума договору становила 2 млн грн. 17 серпня 2011 року «Західукргеологія» заплатила завдаток за майбутній звіт у розмірі 1,8 млн грн. ТОВ «Голден Деррік» зобов’язалося виконати роботи до 1 січня 2012 року.

Лише у серпні 2014 року «Західукргеологія» звернулось до «Голден Деррік» з проханням повідомити про хід виконання робіт або надати пояснення щодо причин їх невиконання, а потім ще раз у жовтні того ж року.

У червні 2015 року державне підприємство отримало звіт від компанії. Звіт «Геолого-економічний огляд сировини для виробництва будівельних матеріалів», за твердженням представників підприємства, не відповідав вимогам технічного завдання, зокрема, були відсутні електронний варіант звіту, автоматизована база даних, карти родовищ сировини тощо.

ДП «Західукргеологія» відмовилось підписати акти виконаних робіт та почало вимагати розірвання угоди і повернення коштів.  Щоправда, це все відбулось ще через рік, у вересні 2016 року.

За цей час через курсові коливання сума завдатку у розмірі 1,8 млн грн з 225 тис. доларів перетворилась на 67 тис. доларів, тобто знецінилась у понад три рази.

За часів президентства Віктора Януковича ТОВ «Голден Деррік» контролювало оточення міністрів Миколи Присяжнюка та Едуарда Ставицького, а також народного депутата Юрія Іванющенка. На той час компанія була найбільшим ліцензіатом в газодобувній галузі. Їй належали близько 30 спецдозволів на розвідку і видобуток вуглеводнів в різних регіонах країни. Лише за два роки діяльності компанія заробила на видобутку вуглеводнів близько 120 млн грн.

На даний час власником третини статутного капіталу ТОВ «Голден Деррік» є НАК «Надра України». Решта належить кіпрському офшору «Хартлог лімітед», який пов’язують з російським бізнесменом Павлом Фуксом. Про свою причетність до компанії також заявляв молдовський мільярдер Анатол Статі.