Екс-депутат райради отримав 5 років тюрми за спробу підкупу посадовця ЛОР, але кураторів з Києва не здав

07 Квітня 2017

Галицький райсуд Львова присудив колишньому депутату Косівської райради Василю Атаманюку 5 років тюремного ув’язнення за спробу підкупити керуючого справами ЛОР і протягнути на голосування облради питання щодо встановлення вільної економічної зони “Галичина” у Львівській області. Про це свідчить вирок суду від 31 березня 2017 року.

Василь Атаманюк (фото з сайту Косівської райради)

Василь Атаманюк відомий як депутат Косівської райради Івано-Франківської області VІ скликання від «Аграрної партії України». На місцевих виборах 2015 балотувався знову, уже від ПП «Воля», однак безуспішно. Нині є одним із співзасновників та керівником ГО «Інститут підтримання розвитку Косівщини», а також директором ТОВ «Беркут ЛТД».

Атаманюку інкримінували злочин, передбачений ч.3 ст.369 КК України (пропозиція надання неправомірної вигоди службовій особі, яка займає відповідальне становище).

Як встановило слідство, його завданням було винести на розгляд сесії Львівської обласної ради звернення до Прем’єр-міністра та голови ВРУ про надання Львівській області спеціального економічного статусу, зокрема, передачі місцевим органам самоврядування повноважень встановлення тарифів на комунальні послуги. А допомогти в реалізації плану мав керуючий справами ЛОР Валерій Харлов за винагороду у 50 тис. грн.

На Харлова підсудний вийшов восени минулого року за рекомендацією свого знайомого, прізвища якого він «не пригадує». З вироку суду відомо, що «знайомий» Атаманюка працює в сфері автогосподарства при ЛОДА та ЛОР.

Однак, 23 вересня Харлов звернувся до прокуратури Львівської області із заявою про отриману пропозицію, а 26 вересня – Атаманюка затримали.

У суді обвинувачений вини не визнав. «Я звертався до Харлова приблизно 4-5 разів з приводу проектів звернень щодо тарифів на світло, газ, а також встановлення вільної економічної зони “Галичина” у Львівській області», – згадував у суді Атаманюк.

Він також розповів суду про одну з вересневих зустрічей з керівником справ ЛОР, яка, за його свідченнями, тривала не більше 10 хвилин. З собою обвинувачений нібито мав офіційного листа про намір взяти участь в сесії ЛОР, однак Харлов його не прийняв. Ні в канцелярію ЛОР, ні до заступників голови облради, зізнався підсудний, з відповідним листом не звертався. Атаманюк також розповів, що залишив Харлову чернетки звернень для коригування та свій мобільний номер.

Цікаво, що під час однієї з телефонних розмов Атаманюк проговорився, що у Тернополі та Чернівцях також проводиться робота по створенню вільних економічних зон.

Зустріч, після якої Атаманюка затримали, відбулась у кабінеті Харлова у Львівській облраді.

В ході зустрічі Атаманюк передав керівнику справ облради два проекти рішень як додатки до звернень. Щодо грошей, то їх мали «передати з Києва його київські куратори» після винесення звернень на голосування ради.

Як розповів сам підсудний, йшлося про помічника народного депутата Анну (прізвище невідоме) та інших помічників нардепів, які мали приїхати й зробити сюжет для телебачення.

Так, дослідивши матеріали справи, суд визнав винним Василя Атаманюка у здійснені пропозиції надання неправомірної вигоди службовій особі, яка займає відповідальне становище, та призначив йому покарання у виді 5 років позбавлення волі без конфіскації майна.

Нагадаємо, вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку протягом тридцяти днів з дня його проголошення.