Депутатів Грабовецької сільради минулого скликання оштрафували за масову роздачу земель родичам

31 Березня 2017

Суд наклав штраф на 9 депутатів Грабовецької сільської ради VI скликання за голосування на користь родичів щодо відведення їм земельних ділянок під будівництво. Про це свідчить низка постанов Стрийського міськрайонного суду, опублікованих у реєстрі судових рішень.

Йдеться про сесію Грабовецької сільради Стрийського району минулого скликання від 30 червня 2015 року, на якій низка тодішніх депутатів проголосували «за» при розгляді заяв своїх найближчих родичів щодо надання дозволу на розробку проектів землеустрою для відведення їм земельних ділянок для будівництва та обслуговування будинку.

Серед оштрафованих:

Перший заступник сільського голови Грабовецької сільради Богдан Ковальський (штраф – 3 570 грн), котрий під кінець минулого скликання віддав свій голос «за» на користь своєї доньки. З декларації депутата за 2016 рік відомо, що сім’я Ковальського володіє 5 земельними ділянками на території села Грабовці. Дружині належать ділянки площами 0,14 га, 0,27 га та 2,5 га. Тестеві – наділ площею 2,1 га. Донька ж у лютому 2016 року зареєструвала право власності на ділянку площею 0,08 га. 21 березня справу направлено до апеляційного суду.

Екс-депутат, керуюча справами виконкому Лілія Царенко не повідомила ні усно ні письмово про наявний конфлікт інтересів під час розгляду радою «земельної» заяви її доньки, і проголосувала «за» (штраф – 3 400 грн). Додамо, що за підсумком 2016 року Царенко задекларувала три земельні ділянки – дві належать їй, площами 0,01 та 0,14 га, а також її матері – на 2,3 га.

Позитивно проголосувала на користь своєї доньки і екс-депутат сільради Наталія Солтис (штраф – 3 400 грн). На місцевих виборах 2010 року Солтис висувалась як інженер Стрийського району електромереж ПАТ «Львівобленерго».

Не зізнався у конфлікті інтересів і депутат сільради Маркіян Олійник (штраф – 3 400 грн), коли підтримував рішення щодо ділянки власному сину. У самого Олійника, як свідчить його декларація, є три земельні ділянки площами 0,16 га, 0,15 га та 2,4 га. Усі розташовані на території села.

Тієї сесії на конфлікті спіймали також уже колишнього депутата сільради Ігоря Пилипіва (штраф – 3 570 грн). Як зафіксували прокурори, він позитивно проголосував «за» подану власноруч заяву. На місцевих виборах 2015 року Пилипів представляв партію «Відродження».

Екс-депутат Надія Колосовська, на час участі у місцевих виборах 2015 року – пенсіонер, на голосуванні підтримала свого сина (штраф – 3 500 грн).

Любов Подольська, будучи депутатом сільради минулого скликання, також не побачила і не повідомила про конфлікт у голосуванні в інтересах власної доньки (штраф – 3400 грн).

Підприємець-депутат Віра Мороз на сесії сільради минулого скликання «одобрила» заяву доньки і віддала свій голос «за» рішення по землі (штраф – 3 500 грн). На місцевих виборах 2015-го Мороз знову балотувалась і стала депутатом Грабовецької сільради.

Також за конфлікт інтересів оштрафували Василя Гопея, який проголосував на користь доньки (штраф – 3 400 грн). На час місцевих виборів 2010 року зазначав, що працює майстром «Стрийського вагоноремонтного заводу» ПАТ «Укрзалізниця».

Нагадаємо, що кожен з оштрафованих має право оскаржити рішення суду першої інстанції в апеляційному суді. І, як раніше повідомляли «НГ. Львів», левовій частині спійманих на конфлікті інтересів у кінцевому рахунку вдається уникнути відповідальності.