Фірма з французьким корінням забула про обіцяні мільйони інвестицій в обмін на пільгову оренду в Миколаєві

27 Березня 2017

ПАТ «Миколаївцемент» не виконує зобов’язання за укладеною ще у 2008 році інвестиційною угодою, в результаті чого бюджет Миколаївського району недоотримав 5,9 млн грн. Про це стало відомо із аудиту відділу державного фінансового аудиту Держфінінспекції у Львівській області, опублікованому 23 лютого 2017 року.

Як встановили аудитори, 23 червня 2008 року Миколаївська РДА розпорядилась надати в оренду ПАТ «Миколаївцемент» на 49 років ділянку площею 178,4 га для обслуговування виробничої бази заводу та Демне-Добрянського кар’єру вапняку. Розмір орендної плати, згідно з розпорядженням, мав становити 12% нормативної грошової оцінки.

Однак, договір не уклали. Натомість фірма звернулась до голови райдержадміністрації з проханням встановити розмір плати – 6% (2,47 млн. грн в рік), враховуючи умови інвестиційного договору.

Згідно з даним договором, сума щорічної інвестиції орендаря у будь-якій формі (кошти, продукція чи ресурси) мала відповідати сумі орендної плати. У 2011-2012 роках фірма намагалась розірвати інвестиційну угоду в судовому порядку, однак безуспішно.

Щодо виконання умов угоди, то ще у 2013 році «Миколаївцемент» виконував її частково, зазначають аудитори, однак уже в 2014 році фірма припинила її виконання повністю.  У разі прийняття Миколаївською РДА рішення щодо відміни розпорядження, яким ставку орендної плати знизили до 6%, бюджет отримав би 2,6 млн грн у 2014 році та 3,2 млн грн – у 2015.

За даними SMIDA, станом на кінець 2016 року, 99,26% акцій ПАТ  «Миколаївцемент» належали компанії “СіАрЕйч Миколаїв Холдинг” з пропискою у Франції. Компанія входить у холдинг “CementRoadstoneHoldings” (CRH, Ірландія). Наприкінці 2013 року компанія викупила контрольний пакет у  “LafargeUkraineHolding” (Франція), після чого, зазначають аудитори, фінансовий стан підприємства погіршився.

Додамо, під час  перевірки виконання місцевих бюджетів Миколаївського району протягом останніх трьох років (з 2013 року по березень 2016-го) аудитори зафіксували недоотримання коштів також по інших земельних питаннях.

Так, через несвоєчасне укладення договорів оренди землі, невнесення передбачених законами змін до договорів оренди, сплату орендної плати за недіючими ставками місцеві бюджети Миколаївського району недоотримали 2,45 млн грн.

Крім того, зазначено у документі, протягом аналізованого періоду 78 юридичних та фізичних осіб у Миколаївському районі використовували понад 92 га землі без правовстановлюючих документів. За інформацією аудиторів, в результаті цього місцеві бюджети недоотримали щонайменше 1,6 млн грн.

Втрата доходів зафіксована також в частині сплати орендної плати за ставкою, нижче мінімальної. Як відомо, у квітні 2014 року її підняли з 1% до 3% нормативної грошової оцінки. Однак, за інформацією аудиторів, по 5 договорах, укладених Миколаївською РДА, застосовуються занижені розміри орендної плати, в результаті чого місцеві бюджети недоотримали понад 446 тис. грн.

Мова у тому числі про землі загальною площею понад 560 га, орендарями яких є ПАТ «Львівський обласний виробничий рибний комбінат». Контролерами комбінату є Богдан Горностай (24,8%) та Ольга Горностай-Демцю через ТОВ «Магнолія» (44%) і ТОВ «Компанія “Верона”» (24,7%).

Ще 358,9 тис. грн місцеві бюджети недоотримали через не укладені з 10 орендарями договори оренди водних об’єктів. Йдеться про земельні ділянки для риборозведення загальною площею 641 га.

Також у ході аудиту встановлено, що в Миколаївському районі 9 юридичних осіб користуються земельними ділянками загальною площею 149 га на підставі актів на постійне користування земельними ділянками. Таким чином, замість орендної плати сплачують лише земельний податок. Недоотримання бюджетів району з цієї причини сягає 474,7 тис. грн.

Додамо також, що через не оформлення договірних відносин на пайову участь із замовниками будівництва, органи місцевого самоврядування втратили близько 280 тис. грн.