«Прокладка» із Сум розвела стрийських вагонників на майже 3 млн грн

23 Березня 2017

«Стрийський вагоноремонтний завод» 20 березня уклав договір на постачання запчастин до залізничних локомотивів на загальну суму 2,78 млн грн з ТОВ «Українська машинобудівельна техніка». Про це повідомляється на сайті публічних закупівель Prozorro.

Серед низки замовлених запчастин (понад 10 найменувань), стрияни придбали передні та задні упори (по 80 одиниць) за ціною вдвічі вищою за ринкову. На ринку їх продають за 2,3 тис. грн/один., натомість, завод отримає одиницю за ціною 5,3 тис. грн та 4,1 тис. грн (без ПДВ) відповідно. Відтак переплата лише на цих запчастинах склала щонайменше 400 тис. грн.

Участь в аукціоні взяли дві фірми – переможець ТОВ «Українська машинобудівельна техніка» та ТОВ «Євроінструмент», цінова пропозиція останнього була нижчою на 0,8%. Однак, тендерний комітет відхилив дешевшу заявку через відсутність сертифіката якості на деякі товари, а також документів, які підтверджують стосунки із виробником.

При цьому комітет не зауважив, що фірми пов’язані між собою – вони подали низку ідентично оформлених довідок, зокрема, про наявність обладнання, відомості про учасника та про наявність працівників.

ТОВ «Українська машинобудівельна техніка» зареєстроване у Сумах мешканцем міста Кам’янське (Дніпропетровська область) Миколою Хапуном. Водночас, ТОВ «Євроінструмент» прописане у місті Кам’янське.

Заступник  директора «Євроінструменту» – мешканець Кам’янська Ігор Судовцев, а його дружина Оксана Судовцева, яка прописани з ним за однією адресою, працює менеджером у сумській фірмі «Українська машинобудівельна техніка».

За інформацією ЗМІ, своє перше замовлення на 3,2 млн грн «Українська машинобудівельна техніка» отримала відразу після своєї реєстрації, у жовтні 2016 року, також від «Стрийського вагоноремонтного заводу». Тоді її конкурентом на тендері стало ТОВ «Електромашкомплект-1». Контактний телефон цієї фірми співпадає з контактним телефоном «Євроінструменту».

Згідно з даними Prozorro, за період з вересня 2016 року по 20 березня 2017 ТОВ «Українська машинобудівельна техніка» отримало 30 замовлень на загальну суму 81,3 млн грн, а у Львівській області – 5 перемог на 15,7 млн грн. Замовником щоразу виступав Стрийський вагоноремонтний завод.