На станції Бескид влаштують систему управління рухом поїздів за понад 11 млн грн

15 Березня 2017

Регіональна філія “Львівська залізниця” 7 березня підписала договір з ПАТ “СНВО “Імпульс” на влаштування мікропроцесорної централізації стрілок та сигналів на станції Бескид вартістю майже 11,26 млн грн. Про це повідомляється на сайті публічних закупівель Prozorro.

Договір діятиме до кінця 2018 року. Мікропроцесорна централізація стрілок і сигналів потрібна для управління рухом поїздів і маневровою роботою на залізничних станціях (детальніше тут і тут).

Пропозиції на торги подали 6 компаній, чотири з яких відхили. Спочатку комітет відхилив три пропозиції, в основному через відсутність ліцензії:

  • у ТОВ НВП “Стальенерго” не подало ліцензію на право провадження господарської діяльності, пов’язаної з будівництвом об’єктів (є лише ліцензія субпідрядника) і підписане техзавдання,
  • ТОВ “Бетамонт-ЕС Імпорт” також надало лише ліцензії субпідрядників,
  • ТОВ “НВП “Залізничавтоматика” не дало ту ж ліцензію і підписану форму “Тендерна пропозиція”, а також запропоновані ним мікропроцесорна централізація маневрового району та релейно-процесорна централізація “Темп-9” не відповідають техзавданню.

Четверту фірму, ТОВ “Бомбардір Транспортейшн Україна”, відхилили після скарги одного з учасників до АМКУ, яке встановило, що фірма у довідці про працівників не вказала їх імена.

Під час аукціону конкуренцію переможцю складало лише ТОВ НВО “Трансавтоматика” Віталія Жадана.

Переможець торгів «СНВО «Імпульс» належить кіпрській компанії “ІД&С (Індастріал Дівайсіз & Сістемз) Лімітед”. Як повідомляли “Наші гроші”, вона створена у вересні 2012 року й записана на вірґінський офшор “Insat Corporation”. Раніше акціонером “Імпульсу” через фірму “Імпульс-інвест” був екс-директор заводу мешканець Сєвєродонецька Володимир Єлісєєв, який і зараз значиться його кінцевим бенефіціаром.

У 2015 році прокуратура відкрила кримінальне провадження проти посадовців “Енергоатому” та СНВО “Імпульс” за підозрою у заволодінні коштів в особливо великих розмірах. За версією слідства, у 2013-2014 рр. атомникам поставили бороміри, непридатні до використання, за що “Імпульсу” заплатили понад 54 млн грн, а частину цих коштів у сумі 22,1 млн грн (40% від вартості підряду) “Імпульс” у подальшому перерахував фірмам з ознаками фіктивності – загалом є дані про 18 компаній. Втім справу досі не передали до суду. Згідно з ухвалами в судовому реєстрі, ці компанії успішно оскаржують арешт майна та рахунків.