Міноборони через суд відстояло мисливський будиночок на території Яворівського полігону для Петра Димінського

28 Лютого 2017

Вищий господарський суд відмовив військовій прокуратурі в розірванні договору між ТОВ «Приватна охоронна фірма «Ірбіс» та Яворівською квартирно-експлуатаційною частиною щодо оренди приміщення колишнього військового профілакторію та 29 га землі довкола нього на території Яворівського полігону. Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень.

Нагадаємо,  у травні 2012 року  Яворівська КЕЧ віддала в оренду приватному підприємству «Ірбіс», яке контролює почесний президент ФК «Карпати» Петро Диминський, приміщення колишнього військового профілакторію площею 1177 кв м в селі Верещиця (Яворівський район). На момент укладання угоди про оренду, згідно з документами, він перебував у незадовільному стані, а його оціночна вартість становила 492 тис. грн. Відтак вартість оренди становила лише 3,85 тис. грн на місяць (46,2 тис. грн в рік). За умовами договору майно передавалося для ведення рибного господарства. Для обслуговування майна в оренду надали також 29 га землі. Фірма зобов’язалася компенсувати частину земельного податку. В 2015 році сторони уклали додаткову угоду до договору оренди, якою була збільшена балансова вартість нерухомості на 48 тис грн. – до 492 тис грн.

Як раніше повідомляли «Н.Г. Львів» фірма, фактично, не використовує майно, яке орендує. Натомість, Петро Димінський побудував тут мисливський будиночок на озері, а територія використовується для приватного відпочинку та полювання.

Мисливський будинок Петра Димінського на території Яворівського військового полігону

Раніше, ця земельна ділянка перебувала в користуванні мисливського господарства «Майдан». Навесні 2015 року «Майдан» програв  суд щодо права використання цих мисливських угідь. Суд відмовив мисливцям ні тій підставі, що мисливство і рибальство на території військового полігону заборонене.

З вимогою розірвати договір оренди з ПОФ «Ірбіс» військова прокуратура звернулась до суду ще на початку минулого року. Прокуратор стверджував, що договір про користування нерухомістю є удаваним і ним намагалися приховати оренду 29 га. Суди двох інстанцій (першої та апеляційної) не погодились з твердженням прокурора.

Ймовірно цьому сприяв лист від заступника Міністра оборони України, у якому зазначено, що визнавати спірний договір недійсним є недоцільним. Оскільки Міноборони не потрібна ця частина Яворівського полігону.

Крім того, на думку суду, земельна ділянка, площею 29 га не має іншого використання, ніж використання як прилеглої до об’єкту оренди території з визначеною метою оренди.

Вищий господарський суд також погодився, що це достатній розмір прилеглої до приміщення землі, який забезпечує мету його оренди. Тому відмовив військовій прокуратурі в задоволенні скарги.

Кінцевими бенефіціарними власниками ПОФ «Ірбіс» є Андрій Борщ, Петро Диминський та громадянин Кіпру Ніколау Хрістакіс.