Суд сьомий рік «маринує» справу екс-очільника Жовківської РДА, спійманого на хабарі у $90 тис.

24 Лютого 2017

Суддя Франківського райсуду Львова Марія Мартинишин повернула прокурору для проведення додаткового розслідування справу по обвинуваченню колишнього голови Жовківської РДА Михайла Заболоцького та його подільника, екс-начальника управління Держкомзему у Жовківському районі Дениса Сімонова, спійманих в момент поділу частини хабара у травні 2010 року. Про це свідчить постанова суду від 16-17 лютого 2017 року.

Михайлу Заболоцькому, екс-голові Жовківської РДА (2005-2010 роки), інкримінують одержання неправомірної вигоди у великому розмірі (ч.2, 368 ККУ), вчинення закінченого замаху на одержання хабара (ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 368 ККУ), зловживання службовим становищем (ч.1 ст. 364 ККУ) та службове підроблення (ч.1 ст. 366 ККУ).

Другого підсудного, колишнього начальника управління Держкомзему у Жовківському районі Дениса Сімонова, підозрюють у пособництві в одержанні хабара з використанням службового становища (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 368 ККУ) та пособництві у замаху на одержання службовцем хабара (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 368 ККУ).

Обох чоловіків затримали 14 травня 2010 року поблизу села Любель, звідки родом Михайло Заболоцький. Як свідчать матеріали справи, затримання відбулось в момент передачі Сімоновим Заболоцькому частини одержаного напередодні хабара – $7,5 тис.

Загалом же у справі йдеться про $90 тис., які підозрювані вимагали за надання у власність потерпілій земельної ділянки площею 1,5 га для ведення особистого селянського господарства з подальшою зміною цільового призначення під комерційне.

Як стало відомо з судового допиту потерпілої, жінка діяла за дорученням громадян Словенії, які мали намір інвестувати у побудову готельного комплексу, автозаправки та паркінгу.

Згідно з матеріалами справи, вона звернулась з проханням про виділення землі до голови райдержадміністрації Заболоцького, який скерував її до начальника управління Держкомзему – Дениса Сімонова. Останній у розмові з жінкою сказав, що перебуває з Заболоцьким у приятельських стосунках, відтак, той посприяє у вирішенні земельного питання. Також він додав, що за це треба буде дати голові РДА хабар.

Опісля Сімонов зустрівся із Заболоцьким у кабінеті останнього, де вони домовились, що їх послуги для надання у власність земельної ділянки площею 1,5 га в урочищі «За Климком» на території Новокам’янської сільради коштуватимуть $45 тис.

Однак на наступній зустрічі з потерпілою Сімонов озвучив дещо більшу суму – $90 тис. Як він повідомив жінці, йдеться в матеріалах справи, для позитивного вирішення питання потрібно $40 тис. – для службових осіб РДА, а $50 тис. – для голови РДА. «Хоча реально мав намір передати йому тільки $45 тис.», – зазначено в постанові суду.

У січні 2010 року потерпіла переповіла умови Сімонова голові РДА Заболоцькому. У відповідь він порадив виконувати умови начальника управління Держкомзему, оскільки тільки він може допомогти зі швидким оформленням документів на землю.

11 травня 2010-го потерпіла звернулась в правоохоронні органи і в подальшому посприяла затриманню службовців Жовківської РДА.

З матеріалів справи невідомо, коли вона потрапила до суду. Однак на офіційному порталі «Судова влада України» зазначено, що справу Заболоцького-Сімонова в суді зареєстрували 14 жовтня 2010 року.

Із судового реєстру відомо, що справу повертали на дорозслідування як мінімум чотири рази, а перші згадки в рамках провадження у судреєстрі з’явились у 2013 році. Зокрема, у грудні 2013 року за клопотанням захисника підсудного справу повернули прокурору, аби встановити, чи Заболоцький як голова Жовківської РДА мав можливість сприяти отриманню ділянки потерпілою. У червні 2014-го цю постанову суд скасував.

Як не дивно, ініціатором проведення додаткового розслідування виступала і сама потерпіла. Відповідне клопотання жінка подала до суду 15 грудня 2015 року. У ньому пояснювала, що досудовим слідством не повно досліджено обставини справи. Йшлося, зокрема, про потребу допитати низку свідків. Одразу додамо, що вони не з’явились на 30 судових засідань, у тому числі із застосуванням приводу, що відбувались у період з лютого 2015 по грудень 2016 року.

Також у грудні 2016 року суд задовольнив клопотання сторони захисту про виклик нових свідків (ще трьох осіб) та повторний виклик понятого по справі на стадії досудового розслідування. На призначені у подальшому три засідання свідки не з’являлись.

Аналогічне клопотання повторно подав адвокат потерпілої вже у лютому 2017 року. Захисники підсудних його підтримали, прокурор виступив проти.

Заслухавши сторони, суддя Марія Мартинишин задовольнила клопотання потерпілої і постановила повернути справу прокурору для проведення додаткового розслідування.

Прокурору постановлено встановити місцезнаходження усіх свідків, встановити особи та місцезнаходження громадян Словенії, в інтересах яких потерпіла намагались отримати 1,5 га землі, а також вжити усіх інших заходів «для повного та всебічного дослідження обставин справи».